DETALJNA PROGNOZA ZA NAJPOPULARNIJE ZIMSKE DESTINACIJE: Ovim mestima neće faliti SNEŽNOG PREKRIVAČA...
Skijanje, Foto: Profimedia

ZIMOVANJE IZ BAJKI

DETALJNA PROGNOZA ZA NAJPOPULARNIJE ZIMSKE DESTINACIJE: Ovim mestima neće faliti SNEŽNOG PREKRIVAČA...

Ukoliko razmatrate da se preorjentišete na neku od najpopularnijih zimskih evropskih destinacija – evo kakva je tamo situacija

Objavljeno:

Ako imate u planu da odete na skijanje u neki od ovih ski centara, evo šta vas čeka.

Prema prognozi meteorologa sledeće sedmice u Srbiji sledi otopljenje i porast temperature, pa mnogi koji planiraju zimovanje u narednom periodu brinu da li će u našim krajevima biti dovoljno snega za skijanje sa stilom. Ukoliko razmatrate da se preorjentišete na neku od najpopularnijih zimskih evropskih destinacija – evo kakva je tamo situacija.

Francuska

Francuska trenutno dominira kada je visina snega u pitanju, a u poznatim ski centrima Chamonix, Flaine i Les Arcs je najdublji sneg. Nakon dosta snežnih padavina prošlog vikenda, kvalitetan sneg je „obezbeđen“ širom francuskih Alpa.

To znači da su skoro sve skijaške staze u zemlji sada otvorene – najveća ski oblast na svetu, Les 3 Vallees, uključujući Méribel, Courchevel, Les Menuires i Val Thorens, ima 92 % (552 km) otvorenih staza.

Niže temperature poboljšale su uslove i na nižim padinama u odmaralištima kao što su Les Gets, Morzine and Megève.

Prognoza

Hladno i sunčano vreme se nastavlja tokom vikenda sa najvišim temperaturama oko nule i najnižim temperaturama od -10 Celzijusa. Očekuje se da će novi talas doneti značajne snežne padavine sredinom sledeće nedelje.

Skijanje, Skijalište
foto: Profimedia

Austrija

Austrijska odmarališta pretvorila su se u zimsku zemlju čuda nakon što su temperature pale znatno ispod nule, a tokom protekle nedelje sneg je pao i do najnižih dolina.

St Anton nastavlja da dominira kada je najdublji sneg u zemlji u pitanju – sa čak 3,4 m, zajedno sa širim regionom Arlberga koji prijavljuje 270 km otvorenih staza.

Prognoza

Naredne nedelje biće novih snežnih padavina, sunca i niskih temperatura. Naredne snežne padavine očekuju se oko srede.

Italija

Bila je to hladna i snežna nedelja u Italiji, uključujući i južne skijaške oblasti koje ove zime nisu imale mnogo snežnog pokrivača. Skijalište Bormio je početkom nedelje dobilo oko 30 cm svežeg i otvoreno je 100 odsto, dok je na skijalištu Livigno izdato upozorenje nakon što je za 24 sata sneg napadao do 52 cm.

Cortina d’Ampezzo, odmaralište koje ove sezone nije imalo mnogo snežnih padavina, takođe je dobro prošlo, 82 odsto njegovih padina je otvoreno.

Prognoza

Za italijanske Alpe i Dolomite prognozira se skoro neprestano sunce tokom naredne nedelje, sa temperaturama uglavnom ispod nule, ali u dolini oko 5 Celzijusa.

Skijanje, Skijalište
foto: Profimedia

Švajcarska

Švajcarski ski centri su objavili najveću najveću dubinu snega u sezoni do sada, a skijaške oblasti na jugu i istoku su posebno dobre. St Moritz izveštava o skoku od 111 cm u dubini na gornjim padinama, što je više nego udvostručeno u odnosu na prošlonedeljnu statistiku. Kao i u ostatku Alpa, bilo je hladno, a uslovi za skijanje odlični.

Prognoza

Temperature će ostati niske, obično između 2 Celzijusa i –12 C. Pretežno vedro nebo sa malo oblaka koji će doneti snežne padavine od utorka sledeće nedelje, piše Telepraph.co.uk.

Bonus video:

03:39

DA IH NEMA, USRED LETA BI NAM PADAO SNEG! Zbog ovoga imamo prestupne godine: Jedno narodno verovanje POSEBNO JE ZASTRAŠUJUĆE

(Espreso/ Nova/ Aleksandra Isailović/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.