RODITELJSKI DODATAK JE POVEĆAN, KO SVE MOŽE DA GA PRIMA? Ovo su USLOVI i dokumentacija koja je potrebna za prijavu
Mama i beba, Foto: Profimedia

SOCIJALNA POMOĆ

RODITELJSKI DODATAK JE POVEĆAN, KO SVE MOŽE DA GA PRIMA? Ovo su USLOVI i dokumentacija koja je potrebna za prijavu

Roditeljski dodatak može dobiti i otac, ako ispunjava uslove

Objavljeno:

Danas je saopštena važna vest za mnoge roditelje.

Naime, povećan je roditeljski dodatak za rođenje prvog deteta od 1. januara 2024. godine i iznosi 371.614,46 dinara, predviđeno je rešenjem koji je potpisala ministarka za brigu o porodici i demografiju prof. dr Darija Кisić.

Dodatak za drugo dete, koji se isplaćuje u 24 rate, sada iznosi 329.643,66 dinara (mesečno 13.735,15 dinara), za treće dete u 120 rata, 1.977.861,97 dinara (mesečno 16.482,19 dinara), a za četvrtog naslednika 2.966.792,95 dinara takođe u 120 rata (mesečno 24.723,28 dinara).

Roditeljski dodatak je finansijska pomoć koju država daje majkama za rođenje prvog, drugog, trećeg i četvrtog deteta. Visina pomoći zavisi od toga koje je dete po redu.

Dodatak može dobiti i otac, ako ispunjava uslove a majka nije živa, napustila je dete ili je iz objektivnih razloga sprečena da brine o detetu.

Socijalna pomoć
Socijalna pomoćfoto: Profimedia

Šta mi je potrebno od dokumenata?

  1. Zahtev (formular) koji se može uzeti u gradskoj/opštinskoj upravi za socijalnu i dečju zaštitu ili ga možete preuzeti sa sajta ministarstva OVDE.
  2. Originali izvoda iz Matične knjige rođenih za svu decu i overene kopije tih izvoda.
  3. Original uverenja o državljanstvu majke, ne stariji od šest meseci.
  4. Fotokopija lične karte majke i original na uvid. Lica koja poseduju biometrijsku ličnu kartu dostavljaju original na uvid i očitavanje.
  5. Original prijave prebivališta za decu, ne stariji od šest meseci.
  6. Fotokopija overene zdravstvene knjižice majke.
  7. Uverenje da niste lišeni roditeljskog staranja iz suda s kojim se potom ide u Centar za socijalni rad da se dobije zvanično uverenje da majka brine o detetu za koje je podnela zahtev i da nije lišena roditeljskog prava u odnosu na stariju decu
  8. Fotokopija kartice tekućeg računa kod Poštanske štedionice. Ako nemate račun u Poštanskoj štedionici biće vam otvoren po službenoj dužnosti.
  9. Kopija izvoda iz matične knjige venčanih, ukoliko ste venčani.
Šalter
Šalterfoto: Beta

Potrebna dokumentacija za oca

  1. Sve potrebne podatke o majci i tome zašto se ona ne stara o detetu, ovlašćeni radnik centra će dobiti elektronskim putem od nadležnih institucija. Potrebna dokumenta važe isto kao za majku, uz dodatak sledećih:
  2. Izvod iz matične knjige umrlih za majku.
  3. Uverenje Centra za socijalni rad o činjenici da je majka napustila dete, odluku suda da je majka lišena roditeljskog prava.
  4. Izveštaj komisije nadležnog zdravstvenog organa o težoj bolesti majke ili rešenje kojim je majka lišena poslovne sposobnosti.
  5. Potvrdu nadležne ustanove o početku i trajanju izdržavanja kazne zatvora za majku.
  6. Redosled rođenja deteta za koje otac podnosi zahtev za priznavanje prava na roditeljski dodatak, utvrđuje se prema majci.

Gde i kako podneti dokumentaciju?

Zahtev se podnosi u porodilištu u sklopu e-prijave novorođenčeta, a rok za dostavu rešenja o novčanim primanjima se dostavlja na kućnu adresu majke u roku od dva meseca.

Ako se zahtev podnosi neovisno o prijavi rođenja, podnosi ga majka lično u nadležnom organu — gradskoj/opštinskoj upravi, u odeljenju za dečju zaštitu i socijalna pitanja.

Koji je rok za podnošenje zahteva?

Rok za podnošenje zahteva za roditeljski dodatak je šest meseci od dana rođenja deteta.

Koliko dugo se čeka do prve isplate?

Od trenutka podnošenja do prve isplate prođe nekoliko meseci, ali posle toga sve uplate bi trebalo da stižu na vreme oko 20. u mesecu.

Bonus video:

01:08

ZA MNOGE PORODICE DEČJI DODATAK OD 3.000 JE PRILIKA DA JEDU! Jovana iz Centra za mame rastužila pričom o siromaštvu

(Espreso / Bebac/ Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.