VAŽNA INFORMACIJA ZA SVE SRBE KOJI ŽIVE U NEMAČKOJ: Umanjuje se važna finansijska NAKNADA, evo ko će biti POGOĐEN
Porodica, Foto: Profimedia

doneta odluka

VAŽNA INFORMACIJA ZA SVE SRBE KOJI ŽIVE U NEMAČKOJ: Umanjuje se važna finansijska NAKNADA, evo ko će biti POGOĐEN

Do sada je ova naknada bila dostupna prilično velikom broju ljudi, ali zbog novih mera to bi se uskoro moglo promeniti

Objavljeno:

Nemačka vlada pokrenula je najavljeno smanjenje roditeljske naknade, Elterngelda, za osobe s visokim primanjima.

Vlada je usvojila Zakon o finansiranju budžeta ministra finansija Khristijana Lindnera, koji je zatražio štednju od svih ministarstva, pa i ministarstva porodice, koje je zaduženo za ovu naknadu, piše Fenix Magazin.

U skladu sa tim, granica za ostvarivanje prava na roditeljsku naknadu smanjuje se na 150.000 evra godišnje, umesto dosadašnjih 300.000 evra.

Kako pišu nemački mediji, nova granica odnosi se na osobe koje zajednički ostvaruju pravo na roditeljski dodatak, kao i na samohrane roditelje.

Donesenoj odluci je prethodila kontroverzna rasprava. Lindner je tražio od ministarke za porodična pitanja Lise Paus štednju na roditeljskom dodatku. Paus je odlučila da ograniči dozvoljenu granicu prihoda, kako bi izbegla smanjenje roditeljskih naknada za domaćinstva sa nižim prihodima.

Roditeljska naknada, Elterngeld je finansijska nadoknada na koju roditelji u Nemačkoj imaju pravo ako nakon rođenja deteta ne odu na posao, nego ostanu kod kuće da brinu o detetu.

Majka i ćerka, Porodica
foto: Profimedia

Do sada je ova naknada bila dostupna prilično velikom broju ljudi, ali zbog novih mera to bi se uskoro moglo promeniti.

Procene variraju o tome na koliko bi njih uticala niža granica prihoda, ali verovatno oko 60.000 porodica više neće imati pravo na državne naknade tokom roditeljskog bolovanja.

Prema podacima Nemačkog zavoda za statistiku, dobrih 1,8 miliona ljudi primalo je prošle godine roditeljsku naknadu, od čega najviše žena.

Bonus video:

01:49

NEMAČKA NIJE BILA OVAKO EKONOMSKI SLABA JOŠ OD DRUGOG SVETSKOG RATA! Glavni ekonomista VB banke naveo GLAVNE pokazatelje krize

(Espreso/ Telegraf Biznis)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.