NA PLANINAMA ZA DOČEK NOVE GODINE SMEŠTAJ NAPLAĆUJU I PREKO 2000 EVRA! Iza BAHATOSTI hotela stoji OPRAVDAN razlog?
Kopaonik, Foto: RINA

nova godina

NA PLANINAMA ZA DOČEK NOVE GODINE SMEŠTAJ NAPLAĆUJU I PREKO 2000 EVRA! Iza BAHATOSTI hotela stoji OPRAVDAN razlog?

Cene dočeka na planinama u Srbiji mogu da priušte samo oni sa dubokim džepom

Objavljeno:

Za četiri noćenja, koji uključuje doček Nove godine, na planinama u Srbiji ove godine treba odvojiti i do 2.500 evra. Visoke cene smeštaja i popunjenost kapaciteta održaće se tokom celog zimskog raspusta.

Visoke cene smeštaja na planinama i nisu toliko veliki šok. Međutim, sama pomisao na to da je za Kopaonik i hotel u samom centru od 29. decembra do 1. januara potrebno za dve osobe da odvojite 290.908 dinara, najbolji je pokazatelj da ovakvu proslavu Nove godine retko ko može sebi da priušti.

Na Zlatiboru najskuplji smeštaj za isti period, koji uključuje doček Nove godine za dve osobe, iznosi 190.359 dinara. Pored standardne sobe, u cenu je uključen doručak.

Zlatibor
Zlatiborfoto: RINA

Na Divčibarama za period od 30. decembra do 3. janura potrebno je odvojiti 114.000 dinara. U cenu je uračunata svečana večera uz doček Nove godine, međutim konzumiranje pića se dodatno plaća.

Na planini Tara hotelski smeštaj je mnogo jeftiniji. Za period od 29. decembra do 2. januara za dvokrevetnu sobu potrebno je odvojiti 64.000 dinara, s tim što se doček Nove godine plaća od 9.000 dinara po osobi.

Privatni smeštaji, kao što su vikendice i apartmani na svim planinama mogu da se nađu mnogo povoljnije, ali su svi kapaciteti za doček Nove godine i tokom celog zimskog raspusta skoro popunjeni.

Tara
Tarafoto: RINA

Prema rečima Georgia Genova iz Udruženja hotelijera Srbije, bez obzira na mnogo više cene u odnosu na prethodnu godinu u istom periodu, „skoro 97 odsto smeštaja na svim srpskim planinama je popunjeno“.

Direktor Jute (Nacionalna asocijacija turističkih agencija) Aleksandar Seničić ističe da su „cene previsoke“, ali kao razlog tome navodi sledeće faktore.

Generalno sezona na planinama kratko traje neka tri-četiri meseca, a hoteli imaju troškove svih 12 meseci i oni moraju nekako da se nadoknade. Dočeci Nove godine na srpskim planinama su strašno poskupeli, čak 50 odsto više u odnosu na prethodnu godinu i zbog toga što i dodatna dešavanja koja prate sam doček dižu cenu. Mnogi hoteli ističu da su izvođači koji nastupaju značajno digli cifre nastupa u odnosu na prethodne godine i to sve utiče na krajnju cenu smeštaja za taj period.“, objasnio je Seničić za portal N1.

Genov: Cene će ostati abnormalne preko celog raspusta

Genov ističe da cene smeštaja neće padati ni tokom celog zimskog raspusta kao i da će i pored toga biti problem naći smeštaj.

Zato što raspust traje od 1. do 21. januara, a u planinskim centrima Srbije ima 45 hotela (3.300 soba), interesovanje je tri puta veće. Zbog velike potražnje, ugostitelji neće spuštati cenu“, objasnio je Genov za N1.

Prema njegovim rečima, roditelji sa školskom decom mogu samo u tom terminu da idu na zimovanje, drugi problem jeste što je u istom terminu raspust i u Rumuniji, Makedoniji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.

Nova godina
Nova godinafoto: Andrea Ronchini/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Ako bi, kao ranije, zimski raspust bio iz dva dela, onda bi sezona trajala od 25. decembra do 20 februara, samim tim bi i cene smeštaja bile daleko niže“, ukazao je Genov.

On je istakao da je Udruženja hotelijera Srbije poslalo dopis Ministarstvu prosvete sa ciljem da zimski raspust ponovo bude iz dva dela kao što je bilo 2021. godine. Da se prvo polugodište završava krajem januara, a da zatim učenici imaju dve sedmice zimskog raspusta početkom februara.

„Tokom prethodne zimske turističke sezone, utvrđeno je da smeštajni kapaciteti u planinskim turističkim centrima, u periodu od 1. do 21. januara, nisu imali dovoljno smeštajnih kapaciteta, koji bi mogli da prihvate sve zainteresovane i roditelje sa decom, koji borave na planinama organizovano sa školama. Takođe, nije bilo ni dovoljno snega. U tom smislu, treba vratite kalendar nastave, kao što je bilo do 2021. godine“, piše u dopisu, koji je dva puta poslat Ministarstvu, ali do sada nisu dobili odgovor.

Akciju je podržala i Nacionalna asocijacija turističkih agencija.

„Sama činjenica kada svi hoće da idu u kratkom periodu na planine, povećava cenu zbog velike potražnje. Razuđeni raspust, ne bi stvorio toliki pritisak i ponuda bi bila bolja i raznovrsnija“, rekao je Seničić.

Bonus video:

03:45

CENE HRANE SE NEĆE VRAĆATI NA STARO Analiza stručnjaka nakon vesti da INFLACIJA USKORO PADA: Ovo je čudna stvar kod EKONOMIJE

(Espreso/ N1/ S.K/ Prenela V.A)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.