OVO JE NAJISPLATIVIJE REŠENJE ZA GREJANJE, A NISU NI DRVA, NI UGALJ: Leti hladi, zimi greje, a potrošnja JAKO MALA
Foto: Profimedia

KORISNO

OVO JE NAJISPLATIVIJE REŠENJE ZA GREJANJE, A NISU NI DRVA, NI UGALJ: Leti hladi, zimi greje, a potrošnja JAKO MALA

Predviđa se da će opasti cene toplotnih pumpi u narednih 10 do 15 godina

Objavljeno:

Uštede ostvarene korišćenjem toplotnih pumpi su dva do tri puta veće u odnosu na sisteme grejanja koji koriste određene vrste fosilnih goriva. To je saopštio Centar za unapređenje životne sredine.

Toplotna pumpa je uređaj koji koristi energiju različitih izvora toplote - vazduh, voda ili zemlja i tu energiju preko freonskog ciklusa prenosi u objekat. Od vrste toplotnih pumpi zavisi koeficijent efikasnosti, koji se kreće od dva do četiri, ili više.

Uštede mogu da se ostvare i upotrebom toplotnih pumpi za hlađenje u letnjem periodu, ali i za pripremu sanitarne tople vode tokom cele godine. Milan Miladinović iz jedne kompanije koja posluje sa toplotnim pumpama rekao je da su "komfor, ušteda, čistiji vazduh" i mogućnost daljinskog upravljanja samo neke od prednosti toplotnih pumpi.

grejanje, Radijator
foto: Profimedia

“Benefita ima mnogo, što u funkcionalnom smislu s aspekta potrošača, što u smislu ekologije i održivosti. To su sistemi koji će svakako smanjiti globalnu potrošnju energije i emisiju ugljen-dioksida koji utiču na globalno zagrevanje”, rekao je Miladinović.

Kako je navedeno, cena uređaja zavisi od vrste, kvaliteta i zemlje porekla, a kreće se u iznosu od 3.000 do 15.000 evra. Miladinović navodi da se za stan od 80 do 120 kvadrata za 6.000 do 7.000 evra može kupiti uređaj najvišeg kvaliteta, s maksimalnim nivoom automatizacije i dobrim koeficijentom uštede, koji je spreman da se poveže na postojeću instalaciju.

Predviđa se da će opasti cene toplotnih pumpi u narednih 10 do 15 godina. Period povratka investicija će biti još isplativiji.

“Kada se porede objekti koji imaju samo toplotne pumpe sa onim gde su pumpe povezane sa solarnim kolektorima, uštede u potrošnji električne energije su između 36 i 63 odsto, u zavisnosti od količine sunca”, rekao je Miladinović, dodajući da se prelazak sa solara na napajanje iz mreže dešava vrlo brzo i da to korisnik ne oseća.

Bonus video: JEDINI STANOVNIK ZAJEČARA KOJI JE UGRADIO SOLARNE PANELE! Osamdesetih među prvima uveo i podno grejanje, a evo o čemu još sanja

01:47

JEDINI STANOVNIK ZAJEČARA KOJI JE UGRADIO SOLARNE PANELE! Osamdesetih među prvima uveo i podno grejanje, a evo o čemu još sanja

(Espreso/B92/Prenela: D.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.