KADA DA VAM RAČUNI ZA STRUJU BUDU MANJI? Ovo su 4 PROVERENE CAKE, uštedećete DOSTA NOVCA!
Račun za struju / ilustracija, Foto: Nemanja Pančić

obratite pažnju!

KADA DA VAM RAČUNI ZA STRUJU BUDU MANJI? Ovo su 4 PROVERENE CAKE, uštedećete DOSTA NOVCA!

Računi za struju su poskupeli od 1. novembra za osam odsto i zbog toga je svaka ušteda dobro došla.

Objavljeno: 15:04h

Zima samo što nije, struja je poskupela za osam odsto od 1. novembra i svaki savet za smanjenje računa za struju je dobro došao građanima. Najveći potrošači su klima uređaji, bojler, frižider, šporet...

  1. Klima uređaji - tokom leta su neophodni i često mogu da "progutaju" mnogo struje. Kada je ne koristite, uvek je isključite, a Termostat podesite na višu temperaturu tako da ne mora da bude na 23 stepena. Najteže prolaze potrošači koji klimu ubace u "crvenu zonu" i tada stiže račun od približno 8.000 dinara.
  2. Frižider - Kada otvarate frižider, gledajte da vrata ne ostanu dugo otvorena jer ulazi mnogo toplote. U tom slučaju, uređaju će biti potrebno više vremena da spusti temperaturu na optimalnu, a to zahteva više struje što znači veći račun.
Struja / ilustracija
Struja / ilustracijafoto: Nebojša Mandić
  1. Bojler - Ukoliko vam je bojler jedan od najvećih potrošača, koristite zelenu tarifu i koristite ga samo noću. Važno je da ga redovno čistite od kamenca jer on usporava zagrevanje što dovodi do veće potrošnje struje. Isti saveti važe i za veš mašine.
  2. Prozori - Prozori često umeju da budu izvori gubitka toplote iz prostorije kao i za veliku potrošnju energije. Ukoliko imate stare prozore, postoje saveti za manji gubitak toplote. Proverite šarke i brave na prozorima, trik za stare prozore jeste da se nalepe dihtung trake na prozorsko krilo ili ram, a možete da stavite i folije na prozore, odnosno na stakla koja smanjuju protok topline kroz njih.

Bonus video:

02:02

STRUČNJAK OTKRIVA DA LI SE POMOĆU PAMETNIH BROJILA MOŽE UŠTEDETI STRUJA: Omogćavaju dvosmerno merenje i precizniji su!

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.