VIŠA SILA: Mraz uticao na rod voća, CENE i do 30 odsto SKUPLJE!
Foto: Kurir

sigurna šteta

VIŠA SILA: Mraz uticao na rod voća, CENE i do 30 odsto SKUPLJE!

Dugi i jaki mrazevi u aprilu oštetili su rod voća zbog čega mu može porasti cena na tržištu
Objavljeno: 22:52h

- Jasno je da će smanjen rod uticati na cene, ali bio bih oprezan jer je rano da damo ocenu konačne štete, moramo sačekati da se vreme smiri. Evidentno je da će rod biti manji i da će odnos ponude i tražnje biti poremećen - poručuje Galetin.

Da je rano za ocenu štete, smatra i Mihailo Nikolić, profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, koji navodi da je dejstvo mraza još u toku, a biće ga i danas, pa će prave razmere biti poznate kad se temperature malo podignu. Izvesno je, ističe on, da su najveću štetu pretrpeli jagodari.

foto: AP

- To se uvek odrazi na cene, jer će se verovatno pojaviti manjak kako koja kultura bude pristizala. I u okruženju je bilo nevremena, pa smanjen rod u Srbiji neće moći da se nadoknadi uvozom. Teško da će izvoz voća biti ugrožen, malina se gaji na velikim površinama, a imamo i dosta zaliha, možda bude nekih problema kod jagode i jabuke. Osim što će rod biti manji, i ono što sazri moglo bi da bude lošijeg kvaliteta - naveo je Nikolić.

Profesor Mihailo Nikolić kaže da su proizvođači štetu mogli da spreče jedino osiguranjem.

- Ništa drugo nisu mogli da urade, niko nije kriv, ovo je viša sila. Mraz se obično javlja u aprilu, ali ovo je sad bilo i dugo i jako - dodaje on.

(Espreso.co.rs / Fonet)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.