POPUSTI, PLAĆANJE I DRUGE POGODNOSTI: Ovo su svi detalji o STUDENTSKIM KARTICAMA, evo kada kreće PRIJAVLJIVANJE!
Studenti, Foto: Jelena Vučetić

sve o studentskoj kartici

POPUSTI, PLAĆANJE I DRUGE POGODNOSTI: Ovo su svi detalji o STUDENTSKIM KARTICAMA, evo kada kreće PRIJAVLJIVANJE!

Ono što je najvažnije za sve studente izrada kartice je potpuno besplatna. Osim za popuste, studenti će sa njom moći i da plaćaju

Objavljeno:

Od 1. decembra svi studenti u Srbiji moći će da dobiju studentsku karticu, koja će im omogućiti brojne popuste. Kartica će biti istovremeno i platna, a njeno održavanje će biti besplatno, neće iziskivati nikakve troškove. Ona će biti i identifikaciona jer će svaki student imati svoj broj.

Prijavljivanje za karticu počinje 13. novembra, a za tu namenu biće otvoren poseban sajt. Moći će da je dobiju svi studenti u Srbiji (njih oko 240.000) sa državnih, ali i privatnih fakulteta, kao i viših škola, odnosno akademija. Neće se praviti razlika da li je student na budžetu ili je samofinansirajući.

Za sada se zna da će sa njima studenti moći da ostvare 20 odsto popusta na vozne karte i 10 odsto popusta na avio karte. IZ SKONUS-a kažu da im je cilj da studentska kartica u budućnosti zameni indeks.

"Naš predlog je da popusti budu fokusirani na svakodnevni život studenata - ishrana, prevoz, zdravstvene ustanove, osiguranja, bazeni, teretane, prodavnice garderobe, bioskop, pozorište. Sve što je potrebno studentima za svakodnevni život, ali i razonodu", kaže za Euronews Srbija Margareta Smiljanić, predsednica SKONUS-a.

Studenti
Studentifoto: Damir Dervišagić

Besplatna izrada kartice

Ono što je najvažnije za sve studente izrada kartice je potpuno besplatna. Osim za popuste, studenti će sa njom moći i da plaćaju. Imaće otvoren račun sa besplatnim održavanjem u Poštanskoj štedionici.

"Na kartici će se nalaziti identifikacioni broj studenta. Naš je predlog da ona bude povezana sa elektronskim indeksom, odnosno celim sistemom visokog obrazovanja. Da se preko nje primaju stipendije, krediti, da sa njom student može da ode u Studentsku polikliniku, zatim u studentsku menzu... Cilj je da se apsolutno sve radi sa tom jednom karticom", navela je Smiljanić.

Studenti više ne primaju stipendije i kredite Ministarstva prosvete preko UniCredit banke, već je taj posao pre nekoliko meseci preuzela Poštanska štedionica. Ideja jeste da sve bude umreženo i da sa jednom karticom studenti mogu sve da obavljaju.

SKONUS je predložio 50 stavki za koje popuste i šta bi sve trebalo da bude deo studentske katice. Pitanje je šta će od svega toga biti moguće da se ostvari.

"Jedan od predloga je i da se kartica koristi za studentske domove, kao i za ishranu u studentskim restoranima. Kartica koja se sada koristi namenjena je samo studentima koji su na budžetu i koji koriste studentski dom. Ideja jeste da se ona zameni, tako da će u narednom periodu ona postati kartica i za to", navela je Smiljanić.

Da zameni indeks

O studentskoj kartici koji će pratiti akademca tokom celog studiranja govori se već više od godinu i po dana. SKONUS je imao brojne tribine na tu temu, a otvorena je i posebna mejl adresa na koju su studenti slali svoje predloge šta bi voleli da bude obuhvaćeno novom studentskom karticom.

"Cilj nam je da studentska kartica bude povezana sa elektronskim indeksom, da student sa njom plaća prijavu ispita, školarinu. Povezivanje sa elektronskim indeksom će biti najveći izazov. Na svakoj kartici biće identifikacioni broj studenta i ideja je da se ona koristi umesto indeksa gde god je to moguće, da student nakon položenog ispita može da prisloni karticu i da mu se u nju upiše ocena umesto u indeks. Zapravo da studentska kartica zameni indeks. To je naša želja, a da li će biti moguće to ćemo videti", navela je Smiljanić.

Prvobitno je bilo najavljeno da će studentske kartice startovati od 1. januara, ali je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio da će ipak početi da se primenjuju ranije, od 1. decembra. On je na svom instagram nalogu pokazao i kako će izgledati kartice.

Bonus video:

02:27

EVO GDE ŽIVE STUDENTI KOJI NE NAĐU MESTO U STUDENTSKOM DOMU! Kirije jeftinije nego u periodu od pre 6 meseci

(Espreso / Euronews, Slavica Tuvić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.