STUDENTI U SRBIJI OD 1. JANUARA DOBIJAJU OLAKŠICE: Nova studentska kartica će im olakšati život, a EVO I KAKO!
Studenti, Foto: espreso.co.rs

POGODONOSTI

STUDENTI U SRBIJI OD 1. JANUARA DOBIJAJU OLAKŠICE: Nova studentska kartica će im olakšati život, a EVO I KAKO!

Uspela onlajn anketa studenata za uvođenje nove studentske kartice

Objavljeno:

Od 1. januara iduće godine, svih 240.000 studenata u Srbiji dobiće novu, besplatnu studentsku karticu sa brojnim pogodnostima koje će im olakšati život i doprineti nastavnom procesu.

Kartica će po prvi put biti platna, čime će sistem konkurisanja za stipendije i povezivanja unutar sistema visokog obrazovanja olakšati svakodnevicu studenata.

"Svim studentima koji se prijave za karticu biće otvoreni tekući računi u banci 'Poštanska štedionica', čije će održavanje biti potpuno besplatno, a dobiće DINA platnu karticu koja će na sebi imati i jedinstveni broj svakog studenta, pa će služiti i kao identifikaciona", rekla je za agencije Margareta Smiljanić, predsednik Studentske konferencije univerziteta Srbije "SKONUS".

Margareta Smiljanić
Margareta Smiljanićfoto: Printscreen/Youtube/Dankos Plus televizija

Kartica će biti dostupna za svih 240.000 studenata i biće besplatna za sve studente, a njeno održavanje je takođe besplatno, za razliku od postojeće koje svi studenti moraju da plate.

"Nova studentska kartica će prvi put biti i platna čime će sistem konkurisanja za stipendije i povezivanja unutar sistema visokog obrazovanja olakšati svakodnevicu studenata", rekla je Smiljanićeva.

Mogu da se prijave i studenti privatnih fakulteta

Prema njenim rečima, studenti privatnih univerziteta će takođe moći da se prijave za novu studentsku karticu, studenti iz Univerziteta u Novom Pazaru koji nemaju studenski dom, kao i studenti na državnim fakultetima gde ne postoje studentski centri.

"Ideja je da motivišemo lance ustanova i privrede da se odazovu i da studenti u Srbiji sa besplatnom karticom ostvaruju pogodnosti", istakla je Smiljanić.

Ona je dodala da će se uspostaviti i portal, sajt za studente gde bi oni u svakom trenutku imali uvid u aktuelne popuste i pogodnosti koje mogu ostvariti, slično kao i za penzionere. Takođe će se postavljati razna obaveštenja i informacije korisne za studente - linkovi konkursa za stipendije, kredite, programe zapošljavanja mladih, konkurse za praksu. Studentski centri dostavljali bi link ka informacijama, konkursima i obaveštenjima o ishrani i smeštaju studenata.

Studenti
Studentifoto: Kurir/ Tamara Trajković

"Inicijativa za novim studentskim kartica stigla je od studenata koji su u januaru 2022. godine sproveli onlajn anketu pod nazivom 'Privreda i mladi'. Anketa se odnosila na saradnju ustanova sa privredom i prilikama za sticanje praktičnih znanja i zaposlenja mladih. Anketu je popunilo preko 9.000 mladih. Anketu su u saradnji sa SKONUS-om sprovodili Studentski parlament Univerziteta u Novom Sadu, Beogradu, Nišu, Novom Pazaru, Kragujevcu i Kosovskoj Mitrovici i Centar za edukaciju i razvoj omladine Beograda", rekla je Smiljanić.

Ona je ukazala da su rezultati ankete pokazali da 96,8 odsto mladih smatra da treba da postoji kartica za popuste za studente, 54,2 odsto se izjasnilo da fakulteti ne obezbeđuju praksu za studente, a 62,6 odsto izjasnilo se da fakulteti moraju da budu povezani sa privredom.

"Na ovaj zahtev pozitivno su odgovorili Ministarstvo finansija, Ministarstvo prosvete i nakon našeg istraživanja formirala je radna grupa Vlade koja se preko godinu dana bavila pitanjem novih kartica u kojoj smo i mi imali svoje predstavnike", rekla je Smiljanić.

Bonus video:

02:27

EVO GDE ŽIVE STUDENTI KOJI NE NAĐU MESTO U STUDENTSKOM DOMU! Kirije jeftinije nego u periodu od pre 6 meseci

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.