VOZAČI, SPREMITE SE ZA ENORMNI TROŠAK OVOG MESECA: Nestaće vam do 45.000 DINARA iz džepa zbog OVOGA
Automobil, Foto: Printscreen/Youtube/Dnevni Avaz

važno!

VOZAČI, SPREMITE SE ZA ENORMNI TROŠAK OVOG MESECA: Nestaće vam do 45.000 DINARA iz džepa zbog OVOGA

Od novembra morate imati zimsku opremu na kolima ili ne krećite na put

Objavljeno:

Nešto više od dve sedmice je do 1. novembra, od kada vaš automobil mora imati zimske gume. Zimski pneumatici, kako je propisano Zakonom o bezbednosti saobraćaja, na vozilu treba da budu do 1. aprila. Tolerancija postoji ukoliko nema zadržanog snega na kolovozu.

Po Zakonu, u obavezi ste da imate sve četiri zimske gume sa oznakom M+S (MS, M-S ili M&S) u periodu od 1. novembra do 1. aprila, a pri tome šara na gumama ne sme da ima dubinu manju od 4 milimetra.

Od 1. novembra važi i zakonska odredba koja se tiče posedovanja zimske opreme, a u nju, sem odgovarajućih guma, spadaju i lanci za sneg koje koristite na delovima puta gde je znakom jasno obeležena njihova upotreba po snegu.

Važno je i kakva je temperatura, a ne samo da li ima snega

Gume
Gumefoto: RINA

Inače, kada govorimo o zimskim gumama, zakon ne nalaže kao obavezu da ih koristimo ukoliko na putu nema snega, leda ili poledice i kaznu nećete platiti. To znači da vozači u periodu od 1. novembra do 1. aprila mogu da voze i na letnjim gumama ako su putevi suvi. Ipak, savetuje se da je najbolje da tokom čitavog navedenog perioda na vozilu imate adekvatne gume i za to postoje razlozi.

Sneg, led i poledica nisu jedini razlozi zašto biste letnje gume na svom automobilu zamenili zimskim. Bitna je i temperatura vazduha, a stručnjaci se uglavnom slažu u tome da je 7 stepeni Celzijusa temperatura koja bi trebalo da posluži kao odrednica kada treba menjati gume.

Zima može da bude i suva, bez mnogo padavina, ali sa dosta ledenih dana, kada se temperatura uopšte ne penje iznad nule. U takvim okolnostima, iako zakonodavac ne insistira, bilo bi razumno voziti se na zimskim pneumaticima.

Zašto letnje ne treba imati zimi

Zima
Zimafoto: RINA

Naime, kako objašnjavaju saobraćajni stručnjaci, osim što ima drugačije šare na gaznoj površini, zimska guma se od letnje razlikuje i po tome što je izrađena od drugačije smeše.

Razlog je da se na niskim temperaturama ne bi previše stvrdnula i kako bi pružila bolje prijanjanje za asfalt. Tada je kraći zaustavni put prilikom kočenja, kao i bolje ponašanje vozila prilikom nagle promene pravca i u krivinama.

Ovaj trošak ćete morati da pokrijete od ove plate

Ukoliko hoćete na vreme da se pripremite i spremno dočekate 1. novembar, onda ovaj trošak morate da pokrijete od ove plate. Gume i usluge servisera ove godine su iste kao prošle. Doduše, tada su poskupele u odnosu na prethodnu za 20 odsto. Po prošlogodišnjim cenovnicima koji važe i sada, komplet zimskih pneumatika standardnih dimenzija za prosečno vozilo kreće se od 25.000 do 45.000 dinara.

Bonus video:

00:11

Dvojica huligana buše gume na automobilu u Žarkovu

(Espreso/ Blic Biznis)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.