AKO VAM SE UPALI OVA LAMPICA, ODMAH ZAUSTAVITE AUTOMOBIL! Jasan je SIGNAL ZA UZBUNU, minuti mogu biti u PITANJU
Automobil, Foto: Anna Grigorjeva / Panthermedia / Profimedia

automobili

AKO VAM SE UPALI OVA LAMPICA, ODMAH ZAUSTAVITE AUTOMOBIL! Jasan je SIGNAL ZA UZBUNU, minuti mogu biti u PITANJU

5 načina da sprečite štetu na motoru zbog lampice za ulje

Objavljeno:

Lampica za ulje u automobilu jedan je od važnih indikatora koji pruža informacije o stanju motornog ulja. Izgled lampice može da varira, ali najčešće je žute ili crvene boje i ima simbol kantice za ulje.

Kada se ova lampica upali, to ukazuje na određene probleme s nivoom ili pritiskom motornog ulja, što može imati ozbiljne posledice po ispravnost vašeg motora.

Čim primetite da se lampica za ulje upalila tokom vožnje, važno je da momentalno preduzmete određene korake kako biste sprečili eventualna oštećenja motora. Evo nekoliko njih:

Kola
Kolafoto: Profimedia
  • Odmah zaustavite vozilo - Čim primetite upaljenu lampicu za ulje, najvažnije je odmah zaustaviti vozilo na sigurnom mestu. Ignorisanje ovog upozorenja može dovesti do ozbiljnih oštećenja motora.
  • Isključite motor - Nakon što ste sigurno zaustavili vozilo, isključite motor. Ovo je važno kako biste smanjili mogućnost daljih oštećenja motora zbog nedostatka ulja.
  • Proverite nivo ulja - Ako se osećate sigurno, otvorite poklopac motora i proverite nivo ulja pomoću štapa za merenje ulja. Ako je nivo ispod preporučenog, dodajte odgovarajuću količinu motornog ulja. Uvek koristite preporučeni tip ulja za vaše vozilo.
    Automobil
    Automobilfoto: Aleksey Odintsov / Alamy / Alamy / Profimedia

  • Ne vozite dalje - Ako ste primetili upaljenu lampicu za ulje, nemojte voziti dalje dok ne rešite problem. Vozilo može pretrpeti ozbiljna oštećenja ako se vozi s nedostatkom ulja. Čak iako ste sigurni ada ima ulja, nije preporučljivo da vozite dalje jer je upaljena lampica signal da nešto nije u redu sa pritiskom ulja.
  • Pozovite pomoć na putu - Ako niste u mogućnosti rešiti problem na licu mesta, pozovite pomoć na putu ili vučnu službu kako biste bezbedno transportovali vozilo do servisa.

Bonus video:

00:08

Sloba Radanović gura kola

(Espreso/ 24sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.