GORIVO POJEFTINILO! Evo koliko ćemo plaćati dizel i benzin narednih 7 dana
Gorivo, Foto: Zorana Jevtić

dobre vesti

GORIVO POJEFTINILO! Evo koliko ćemo plaćati dizel i benzin narednih 7 dana

Domaći faktor koji će uticati na cenu goriva u Srbiji već od oktobra jesu akcize

Objavljeno: 11:46h

Litar evrodizela ove nedelje na pumpama u Srbiji će maksimalno koštati 214 dinara, a benzina evropremijum BMB 188 dinar. Poredeći sa cenama goriva od prethodne nedelje dizel je ostao na istoj ceni dok je benzin pojeftinio 3 dinara.

Ako pogledamo svetske berze, prema poslednjim podacima, cena sirove nafte je pala na 84,090 dolara za barel, kao i cena nafte Brent, na 85,734 dolara.

Loše vesti već duže vreme dolaze nam sa tržišta"crnog zlata". Već neko vreme cene goriva u Srbiji bile su veće iz nedelje u nedelju, a trend je pratio rast i kretanje cene barela na svetskim berzama.

Domaći faktor koji će uticati na cenu goriva u Srbiji već od oktobra jesu akcize.

Gorivo
Gorivofoto: Zorana Jevtić

Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o akcizama, kojim je predloženo povećanje specifičnih iznosa akcize na derivate nafte, duvanske prerađevine i alkoholna pića, kafu i tečnosti za punjenje elektronskih cigareta za 8 odsto u odnosu na važeće iznose akciza.

To praktično znači da će akciza na benzin biti povećana za 4,63 dinara za litar i iznosiće 62,47 dinara, na dizel bi trebalo da iznosi 4,76 dinara i biće 64,24 dinara, a na tečni naftni gas TNG bi trebalo da bude povećana za 3,61 dinar po kilogramu i da iznosi 48,78 dinara. Inače, akcize na benzin sada iznose 57,84 dinara, na dizel 59,48, a na TNG 45,16 po kilogramu.

Sada je pitanje samo da li će proizvođači veću akcizu prebaciti i na cenu koja ide prema potrošačima.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.