PRODAJE SE ČUVENI HOTEL "SLAVIJA": A tek da vidite CENU...
Hotel Slavija, Foto: Zorana Jevtić

javljeno je

PRODAJE SE ČUVENI HOTEL "SLAVIJA": A tek da vidite CENU...

Ministarstvo finasija raspisalo je javni poziv za prodaju hotela, koji je 100 odsto u vlasništvu države

Objavljeno:

Hotel "Slavija" očigledno nije uspeo da reši svoje finansijske probleme, iako su sobe izdavali i za mesečni zakup. Sada se prodaju sve tri stare zgrade koje se nalaze na centralnom gradskom trgu.

Beograđanka, Bigz, Sava centar, kula Geneks – samo su neke od građevina, simbola Beograda, koje su već privatizovane. Na tom spisku, uskoro bi se mogao naći i hotel Slavija.

Ministarstvo finasija raspisalo je javni poziv za prodaju hotela, koji je 100 odsto u vlasništvu države. Početna cena je 24,9 miliona evra.

Ko može da bude kupac

Zainteresovani mogu da se prijave do 24. novembra, a to mogu da budu firme koje su prošle godine ostvarile poslovni prihod od najmanje 50 miliona evra, investicioni fondovi sa aktivom od 250 miliona evra i fizička lica koja imaju najmanje 25 miliona evra, jer se iznos mora isplatiti odjednom.

Koliko je cena realna znaćemo kada stignu ponude, ako ih uopšte bude.

"Očekujemo da se postigne dobra cena i da dođe do kupaca, koji će omogućiti da se nastavi rad u hotelu", poručuje Veselin Jovićević, direktor hotela "Slavija".

U protekloj deceniji, kažu poznavaoci, nijedan veliki objekat nije prodat na prvoj licitaciji. Za svaku narednu, početna cena bila je znatno niža, pa su objekti dobili nove vlasnike.

Jedini izuzetak je kula "Geneks" koja je na trećoj licitaciji dostigla tri puta višu cenu od početne.

Istorija hotela

Prvi hotel "Slavija" napravljen je između 1882. i 1888. godine. U to vreme, bila je to daleka močvarna periferija, obrasla trskom.

Tridesetih godina prošlog veka u "Slaviji" su priređivane operete, održavane svadbe, balovi i politički skupovi.

Srušena je u aprilskom bombardovanju 1941. godine. Novi hotel sagrađen je 1962, a renoviran 1989. godine.

"Hotel ima oko trideset hiljada kvadrata i oko 600 soba. Očekujemo da nastavi uspešan rad, kao i proteklih 20 godina. Uvek je poslovao pozitivno. Nema problema sa likvidnošću. Radnici su redovno primali plate, očekujemo da se tako nastavi, s tim što bi plate mogle da budu i više", kaže Jovićević.

Georgi Genov, predsednik Horesa, procenjuje da je malo verovatno da će postojeći objekti biti rekonstruisani.

Mnogo je verovatnije da će na njihovom mestu, do početka Ekspa 2027. godine, biti sagrađen novi hotel, koji može da zadovolji moderne standarde u hotelijerstvu.

Bonus video: STARI HOTEL U NOVOM SADU BROJAO JE POSLEDNJE DANE... Spas je stigao iz IT sektora, a sada na ovoj adresi radi 500 stručnjaka

03:18

STARI HOTEL U NOVOM SADU BROJAO JE POSLEDNJE DANE... Spas je stigao iz IT sektora, a sada na ovoj adresi radi 500 stručnjaka

(Espreso/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.