APARTMAN OD 10 EVRA, NA SAT VOŽNJE OD BEOGRADA: Ovu srpsku banju su OBOŽAVALI Rimljani, a KRIJE PRAVO BOGATSTVO
Banja, Foto: Turistička ogranizacija Srbije

srpski turizam

APARTMAN OD 10 EVRA, NA SAT VOŽNJE OD BEOGRADA: Ovu srpsku banju su OBOŽAVALI Rimljani, a KRIJE PRAVO BOGATSTVO

Na samo sat vremena od Beograda nalazi se Banja Ljig

Objavljeno:

Popularnost banja u Srbiji u poslednje vreme raste. Pored toga što su korisne i zdrave za, smeštaj u banjama može se naći i po vrlo povolnjim cenama. Osim onih poznatih za koje smo svi čuli, postoje i one koje su manje razvijene, ali jednako lepe i zdrave.

Jedna banja u Srbiji, koja nije toliko poznata, ali su cene i više nego pristupačne. Ova banja se nalazi u opštini Ljig, a cena prenoćišta za dve osobe iznosi samo 10 evra, dok je cena celog apartmana sa bazenom samo 35 evra.

Banja Ljig

Banja Ljig je na oko sat vremena vožnje od Beograda. Noćenje u apartmanu kreće se od 10 evra, dok su bungalovi 50 evra, a hotelski smeštaj je oko 100 evra po noćenju.

Banja
Banjafoto: Arne Trautmann / Panthermedia / Profimedia

Smeštena u opštini Ljig, između obronaka planina Rajac i Rudnik, uz reku Kačer, ova banja poznata je po tome da su zime veoma blage a leta prijatna, što turiste privlači tokom cele godine. Preporučuje se onima koji traže odmor, opuštanje i lekovite terapije, a posebno je poznata po svojim lekovitim termalnim izvorima za lečenje različitih zdravstvenih stanja, naročito za osobe koje pate od reumatizama, artritisa i određene kožne bolesti.

Osim toga, banja Ljig poznata je i po prirodnim lepotama, i nudi razne mogućnosti pa posetioci mogu uživati u različitim rekreacijskim aktivnostima, kao što su šetnje, planinarenje, biciklizam i ribolov u prirodi.

Cena apartmana od 10 evra

Cena apartmana za dve osobe u okolini banje startuje od 10 evra. Ovaj smeštaj ima i dnevnu sobu, kuhinju i kupatilo, spavaću sobu sa dva kreveta, ali i besplatan parking. Slični apartmani izdaju se i za 25 i 30 evra.

Za 35 evra može se iznajmiti ceo studio sa kupatilom i kuhinjom i odvojenom sobom, bazenom u dvorištu, a u cenu domaćin nudi i doručak. Imajući u vidu opremljenost smeštaja, pogodno je za dve osobe ili dve odrasle osobe sa malom decom.

Bajna
Bajnafoto: Youtube printscreen / AlJazeera Balkans

Za samo dva evra više, odnosno 37 evra, moguće je iznajmiti celu kuću u Ljigu. Ova smeštajna jedinica od 50 kvadrata sa bazenom u dvorištu, ima odvojenu spavaću sobu, dnevnu, kuhinju, kupatilo i terasu, i potpuno je opremljena svim elementima. Prema priloženim fotografijama može se videti da se vikendica nalazi u najmirnijem delu Ljiga, okružena prirodom i zelenilom.

Apartman za tri osobe sa velikim bračnim krevetom i kaučom na razvlačenje košta 40 evra za jednu noć. Apartman ima i zasebnu kuhinju i sve potrebne elemente, a li i besplatan parking. Prema oceni vlasnika, moguće je da ugosti četvoročlanu porodicu.

Do planine Rajac za 20 minuta

Smatra se da je Ljig jedna važna saobraćajna raskrsnica celog Balkanskog poluostrva, a celo ovo područje pravi je turistički centar sa brojnim zanimljivim turističkim atrakcijama. U blizini Banje Ljig nalaze se različita zanimljiva mesta koja vredi posetiti.

Najpoznatije je planina Rajac, koja se nalazi na oko 17 kilometara od Banje Ljig. Putovanje između Rajca i Banje Ljig traje obično oko 20-30 minuta automobilom. Ovu planinu mnogi nazivaju i raj na zemlji, a često odlaze tamo i zbog pešačenja i relaksacije. Prelepa planina Rajac koja pripada sklopu Valjevskih planina i teži ka tome da postane drugi po rangu planinski centar ovih krajeva, upotpunjuje okolne prirodne lepote Banje Ljig.

Rajac
Rajacfoto: Printscreen YouTube/ Televizija Pruga

Tu je takođe i Oplenac, brdo u blizini Topole, udaljeno oko 40 km od Banje Ljig, zatim poznato selo Garaši, smešteno na obroncima planine Suvobor, udaljeno oko 20 km od Banje Ljig, ali i Divčibare na oko 40 kilometara, odnosno manje od sat vremena kolima.

Na području Banje Ljig, otkriveno je nekoliko izvora termomineralne lekovite vode. Podaci govore da su ih otkrili, prepoznali i iskorišćavali još stari Rimljani. Temperature vode iznosi oko 32, 5°C. Hemijski sastav ovih mineralnih voda Banje Ljig ima: kalijum, kalcijum, aluminijum, mangan, gvožđe, natrijum, magnezijum, amonijum… Zbog ovakvog sastava koji je pun minerala ova voda se u terapijske svrhe primenjuje na različite načine: i kupanjem i pijenjem.

Hrana u Banji Ljig uglavnom tradicionalna, a ukoliko izaberete da vam spremaju domaćini, verovatno ćete uživati u najstarijim srpskim specijalitetima. Što se tiče cena, one takođe variraju u zavisnosti od objekta, ali svako nisu veće nego god kuće.

Bonus video:

02:50

VRNJAČKA BANJA NAJUNOSNIJA TURISTIČKA ATRAKCIJA U SRBIJI

(Espreso/ Blic Biznis)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.