SRPSKE BANJE KRCATE: Mirjana je pregledala stotine oglasa i JEDVA NAŠLA udoban SMEŠTAJ sa dobrom cenom
Banja, Foto: Printscreen/youtube/Goran Gogin

pune i prepune

SRPSKE BANJE KRCATE: Mirjana je pregledala stotine oglasa i JEDVA NAŠLA udoban SMEŠTAJ sa dobrom cenom

Najpopularnije banje u Srbiji su Vrnjačka banja, Sokobanja, Banja Koviljača, Banja Ljig, Banja Vrujci, Prolom...

Objavljeno:

Srpske banje su pravi hit ovog leta, a to pokazuje podatak da je sve dupke puno i da se traži mesto više. Na sajtovima za oglašavanje privatnog smeštaja, skoro je nemoguće dobiti potvrdan odgovor za rezervaciju pre oktobra, naročito za one povoljnije, do 50 evra, a oni koji se oglašavaju onlajn "nestanu" brzinom svetlosti. Uprkos ovoj činjenici, postoji šansa, za one uporne, da se nađe pristojan smeštaj u poslednjem trenutku i to za male pare.

Najpopularnije banje u Srbiji su Vrnjačka banja, Sokobanja, Banja Koviljača, Banja Ljig, Banja Vrujci, Prolom... Turisti koji ovde tek planiraju da idu, a nemaju rezervisan smeštaj, mogli bi se naći u problemu jer slobodnog smeštaja skoro da nema. Ovo ni ne čudi, imajući u vidu da se apartmani za celu porodicu u blizini centra u cik sezone kreću od 10, 15, 30 evra.

U Banji Koviljači još uvek ima mesta

Mirjana iz Beograda, planirala je da za vikend da ode u neku od poznatih srpskih banja, i kako kaže, ranije je ulazila na sajtove i gledala da postoji na hiljade oglasa, te je smatrala da će smeštaj vrlo lako naći. Međutim, naša sagovornica priznaje da nije računala na potražnju, koja je očigledno veća od ponude.

Loznica, Banja Koviljača
foto: Privatna arhiva

- Kad sam krenula da zovem svi stanodavci su mi dali isti odgovor - apartman je rezervisan. Za onlajn rezervacije i kada bi našla neki slobodan apartman, bukvalno bi nestao dok bi došla do krajnje tačke za rezervisanje. Najpre mi je bila okvirna cena 30 evra po noćenju, zatim 50, a onda sam tražila po bilo kojoj ceni. Međutim, situacija je bila ista - kaže sagovornica.

Prema njenim rečima, nakon bezbroj okrenutih brojeva telefona, već je razmišljala da odustane od banja u Srbiji, i da možda potraži neku planinu gde bih provela sedam dana odmora, međutim, tada je u jednoj banji pronašla mesto. A, onda je odlučila da ne odustane i da bude uporna.

- Slučajno sam okrenula još neke brojeve manje poznatih banja, i iznenadila se kada mi je žena sa druge strane rekla da u terminu koji želim ima slobodan apartman koji se nalazi u Banji Koviljači. Pomislila sam da će sad da mi baš "podigne" cenu velike tražnje, međutim, cena apartmana je 30 evra, koliko je i pisalo na tom oglasu - priznaje naša sagovornica.

Cene apartmana u srpskim banjama od 10 evra

Banje u Srbiji poslednjih godina postale su prava turistička atrakcija za domaće turiste, a podaci pokazuju da ove atrakcije sve više posećuju i stranci ček i iz dalekih zemalja, i rado ih biraju umesto mora. Iako su prvobitno postale poznate po svojim lekovitim izvorima, zbog modernog turističkog sadržaja, nesumnjivo su postale "srpsko more" koje privlači i stare i mlade.

Većina banja u Srbiji nalazi se na sat do dva sata kolima od najvećih gradova, a imajući u vidu da se do njih lako dolazi, mnogi naši građani lako se odluče da ovde dođu na izlet vikendom. Zvanični podaci pokazuju da je za prvih pet meseci u ovoj godini banje u Srbiji posetilo 208.935 ljudi, a stanje na terenu govori da se sada u jeku sezone u mnogima traži mesto više. Glavni razlog ovakvog interesovanja za banje u Srbiji je pored mogućnosti da se smeštaj pokrije besplatnim vaučerima, i to što su izuzetno pristupačne destinacije za odmor.

Vrnjačka Banja

Ova banja smeštena je u centralnom delu Srbije, na 200 km južno od prestonice. Ovde postoji čak sedam poznatih izvora lekovite vode, a reč je o toplim i mineralnim vodama. Za balneološku terapiju, koja je poznata i popularna, koriste se četiri izvora: Topla voda, Snežnik, Slatina i Jezero. Pored toga, dve vode se flaširaju kao mineralne vode - Voda Vrnjci sa izvora Topla voda i Vrnjačko Vrelo.

Vrnjačka Banja
Vrnjačka Banjafoto: Printscreen/Youtube/Arhiva snimaka

Cena smeštaja varira u zavisnosti od toga da li je u pitanju hotel, vila ili stan, odnosno apartman. Hotelski smeštaj kreće se od 100 evra, dok je on u vilama u pola jeftiniji. Apartmani su prema trenutnom pregledu najpovoljniji i kreću se oko 20 i 40 evra.

Sokobanja

Sokobanja je nesumnjivo jedna od najlepših i najposećenijih turističkih destinacija u našoj zemlji. Za nju mnogi kažu da je skriveni dragulj smešten u jugoistočnom delu Srbije, okružen planinama i netaknutom prirodom. Ovo malo banjsko mesto, sa svojom bogatom istorijom i termalnim izvorima, postalo je poznato kao destinacija koja pruža mir, opuštanje i blagodeti za zdravlje, a osim domaćih turista, sve je više posećuje stranaca.

Sokobanja
Sokobanja foto: Printscreen / Youtube / Lepote naše Srbije

Ovde postoji više vrsta smeštaja, od luksuznih hotela do tradicionalnih seoskih kuća a gostoljubivost lokalnog stanovništva doprinosi osećaju dobrodošlice i topline koji se oseća tokom boravka u ovom mestu. Cena smeštaja kreće se od 20 evra za noćenje u apartmanu, dok je noćenje u kolibi sa doručkom 30 i 50 evra, a u hotelima i do 100 evra.

Banja Koviljača

Banja Koviljača udaljena je od Beograda je udaljena oko 150 kilometra, što je kolima oko 2 sata i 20 minuta. Poznati gradovi u blizini su Loznica i Zvornik kroz koje prolazi reka Drina. Posebno je poznata po lekovitoj vodi i lekovitom blatu za koju kažu da su najbolji prirodni iscelitelj bolesti.

Interesovanje turista za ovom banjom vlada tokom cele godine, a samo za prvih 5 meseci bilo ih je preko 8.000. Ovo ni ne čudi imajući u vidu da se cena smeštaja u apartmanima kreće od 17 evra, dok boravak u vili sa bazenom košta 70 evra za noć.

Banja Ljig

Ova banja od Beograda je udaljena oko 85 kilometara, odnosno na oko sat vremena vožnje kolima, Banja Ljig je manje poznato termalno lečilište smešteno u istoimenom mestu Ljig, u Srbiji. Do nje se vrlo lako stiže iz glavnog grada ali i okoline. Ova banja poznata je po svojim lekovitim termalnim izvorima i blatu, i omiljena je destinacija za sve one koji žele da se opuste u prirodnom okruženju i iskoriste blagodeti lekovitih termalnih izvora.

Cena apartmana za dve osobe u okolini banje startuje od 10 evra. U zavisnosti od opremljenosti, veličine i lokacije, ovaj tip smeštaja može se iznajmiti i za 20, 30 pa i 50 evra, dok malo luksuzniji smeštaj, uz obroke i relaksirajuće tretmane košta oko 1000 evra po noćenju.

Evo koliko košta smeštaj po banjama u Srbiji.

Bonus video: VRNJAČKA BANJA NAJUNOSNIJA TURISTIČKA ATRAKCIJA U SRBIJI

02:50

VRNJAČKA BANJA NAJUNOSNIJA TURISTIČKA ATRAKCIJA U SRBIJI

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.