MISTERIOZNI DVORAC U ROŽANSTVU ZAINTRIGIRA SVE KOJI GA VIDE: Toša ga DUGO GRADIO, a evo šta je bilo PLANIRANO! FOTO
Dvorac u Rožanstvu, Foto: RINA

velelepno zdanje na zlatiboru

MISTERIOZNI DVORAC U ROŽANSTVU ZAINTRIGIRA SVE KOJI GA VIDE: Toša ga DUGO GRADIO, a evo šta je bilo PLANIRANO! FOTO

Prema rečima meštana, Toša Lazović je čak u neposrednoj blizini izgradio temelje crkve koja takođe usled njegove smrti nikad nije podignuta

Objavljeno: 15:48h

Iako mnogi Zlatibor vezuju za sam centar i Kraljev trg, u okolini ove planinske lepotice kriju se pravi dragulji koje vredi posetiti i obići. Jedan takav ušuškao se duboko u šumi u selu Rožanstvo. Misteriozni, napušteni zamak oduševi sve posetioce koji se slučajno ili namerno nađu u ovom kraju Zlatibora. Zapravo, to nije kuća zarasla u korov već planirano banjsko lečilište čiju gradnju je započeo meštanin Toša Lazović polovinom prošlog veka. Međutim, nakon njegove smrti sve je stalo, lekovita voda koja se tu nalazi otiče uzalud a građevina i dalje pleni svojom izgledom.

- Od davnina se zna da ovde u Rožanstvu ima taj izvor lekovite, mineralne vode. Pomaže u izlečenju mnogih bolesti i za celokupno zdravlje, ali najdelotvornija je kad su kožna i očna oboljenja u pitanju. To znaju svi meštani i ovu vodu koriste. Taj Toša išao je ispred svog vremena, bio je bogat i tih sedamdesetih godina shvatio je da turizam na Zlatiboru može još više da se razvije, kaže za RINU Milenko stari meštanin Zlatibora.

Dvorac u Rožanstvu
Dvorac u Rožanstvufoto: RINA

Na ovom lokalitetu urađena su i stručna istraživanja prema kojim je utvđeno da je temperatura vode kod banjskog izvora 17 stepeni i da sadrži čak devet puta nižu koncentraciju soli od one koja je izmerena u drugim vodama koje se karakterišu kao izuzetno lekovite. Toša je tada tu video veliki potencijal i zato je krenuo u izgradnju za to vreme velelepnog objekta. Sada zapušteni dvorac se prostire na pet nivoa i ima široke terase. Ispred se nalaze kupatila i bazeni sa banjskom vodom, travnjaci i zelene površine.

1 / 9 Foto: RINA

- To se sve gradilo tamo do pred kraj devedesetih, kad je Toša umro. Mislio je o svemu, pa čak uradio i prilazni put koji spaja banju sa centrom Zlatibora. Nakon njegove smrti očigledno niko nije bio zaintersovan da nastavi ovo zdanje i realizuje njegovu ideju. Sve što je bilo unutra i moglo da se odnese je ukradeno, pa čak i pločice iz bazena. Baš tužna slika, jer je ovo mogla biti mala Švajcarska, dodaje naš sagovornik.

Prema rečima meštana, Toša Lazović je čak u neposrednoj blizini izgradio temelje crkve koja takođe usled njegove smrti nikad nije podignuta, a planirao je da podigne i fabriku za sterlizaciju i flaširanje vode.

Bonus video:

00:51

Pogledajte kako je Dragana Mirković ukrasila DVORAC

(Espreso / RINA)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.