POSETIOCI HRLE NA GOLUBAČKU TVRĐAVU, A NEMAJU POJMA O NJENOM NAZIVU: Iza svega se krije JEZIVA priča!
Golubac, Foto: RINA

kako je golubačka tvrđava dobila ime?

POSETIOCI HRLE NA GOLUBAČKU TVRĐAVU, A NEMAJU POJMA O NJENOM NAZIVU: Iza svega se krije JEZIVA priča!

Stena koja viri iz Dunava se zove Baba kaj, što na turskom znači "pokaj se"

Objavljeno:

Legende, mitovi i narodna predanja sastavni su deo kulture jednog naroda, a Srbija definitivno ne oskudeva u njima. Interesantne i često zastrašujuće legende povezane su sa nekom od najpopularnijih turističkih destinacija u našoj zemlji.

Brojna mesta postala su popularna prvobitno zbog određene priče ili narodnog predanja, dok mitovi i legende o drugim lokacijama nisu ni poznati mnogim turistima. Takva je i priča o čuvenoj Golubačkoj tvrđavi.

Golubačka tvrđava, verovatno najlepše srednjovekovno zdanje i veoma privlačna turistička atrakcija tokom cele godine, poznata je i po jednom narodnom verovanju.

Kako je to obično slučaj sa srednjovekovnim tvrđavama, ne postoji siguran i proveren podatak o tome ko je i kada podigao Golubac.

1 / 4 Foto: RINA

O imenu dvorca kruži nekoliko legendi, a jedna o najpoznatijih je o osmanskom zapovedniku grada koji se zaljubio u mladu devojku Golubanu. Meštanka je odbila da uđe u harem ovog vladara, te ju je turski komandant kaznio. Golubana je bila okovana za stenu koja je virila iz Dunava i gledala ka tvrđavi.

Po njoj tvrđava nosi ime, a stena koja danas viri iz Dunava naziva se "Baba-kaj", što na turskom znači "pokaj se".

(Espreso / lepotesrbije.alo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.