DA BISTE STEKLI STAROSNU PENZIJU SAMO 1 USLOV JE KLJUČAN: Evo kako da ostvarite to pravo
Foto: Nenad Kostić

pio fond

DA BISTE STEKLI STAROSNU PENZIJU SAMO 1 USLOV JE KLJUČAN: Evo kako da ostvarite to pravo

Pravo na starosnu, ili prevremenu starosnu penziju se priznaje, u pravilu, po prestanku osiguranja, od dana ispunjenja uslova, a najviše šest meseci unazad od dana podnošenja zahteva, kažu u PIO Fondu

Objavljeno:

Među mnogim pitanjima koja se tiču sticanja starosne penzije često se pojavljuje i nedoumica da li se mora prekinuti osiguranje da bi se steklo pravo na sticanje starosne penzije.

Pravo na starosnu, ili prevremenu starosnu penziju se priznaje, u pravilu, po prestanku osiguranja, od dana ispunjenja uslova, a najviše šest meseci unazad od dana podnošenja zahteva, kažu u PIO Fondu.

Ali, i tu ima izuzetaka. Odjava sa osiguranja nije potrebna za preduzetnike, osiguranike koji obavljaju privremene ili povremene poslove i ugovorene poslove, kao i osiguranike koji su izabrana, imenovana ili postavljena lica.

Penzioneri
foto: Beta / Dragan Gojić, Nenad Kostić

Takođe, odjava, u skladu sa zakonom, nije potrebna ni za osobe koje su hranitelji, odgovaraju iz Fonda.

U ovoj godini pravo na starosnu penziju mogu ostvariti muškarci sa 65 godina života i najmanje 15 godina staža ili sa 45 godina staža bez obzira na godine života. Žene u 2023. godini mogu u penziju sa 63 godine i 6 meseci života i takođe najmanje 15 godina staža.

Takođe, kao i muškarci, ako imaju 45 godina staža mogu u penziju ići bez obzira na godine života.

pio fond
foto: Beta / Dragan Gojić

Pravo na prevremenu starosnu penziju mogu da ostvare osiguranici u 2023. godini na sledeći način – muškarci sa 40 godina osiguranja i najmanje 60 leta, a dame sa 40 isto staža i minimum 59 godina i šest meseci života.

Osiguranicima kojima se, po osnovu rada na poslovima na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem, snižava starosna granica, umanjenje prevremene starosne penzije se računa do te, snižene starosne granice.

Penali i do 20 odsto

Prevremena starosna penzija se trajno umanjuje za 0,34% za svaki mesec koji nedostaje do navršenih 65 godina života (žene u 2023: do 63 godine i šest meseci), s tim da umanjenje ne može biti veće od 20,4%.

Bonus video:

05:20

POVEĆANJE MNOGO ZNAČI PENZIONERIMA Šantić: Mnogi penzioneri rade dodatno kako bi pregurali mesec

(Espreso/Novosti/Penzionisani.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.