OVO JE VODIČ NARODNE BANKE SRBIJE ZA PENZIONERE: Dočekajte spremni odlazak u penziju
Penzioneri/Ilustracija, Foto: Filip Plavčić

TVOJ NOVAC

OVO JE VODIČ NARODNE BANKE SRBIJE ZA PENZIONERE: Dočekajte spremni odlazak u penziju

Penzija predstavlja jedan od vidova dugoročne investicije

Objavljeno:

Narodna banka Srbije, u posebnom odeljku pod nazivom tvoj novac, bavi se i pripremama za odlazak u penziju i daje građanima korisne savete.

Ne dozvolite da faktor iznenađenja bude prisutan u vašem životu u momentu kada odlazite u penziju! Budite odgovorni prema svojoj budućnosti! – poručujusa ovog Vodiča o penzijama koji je namenjen svim budućim penzionerima i ima za cilj da pruži savete o mogućim izvorima primanja u starosti i da podstakne na razmišljanje o kvalitetu života u penzionerskim danima.

Penzija treba da vam omogući da budete finansijski zbrinuti u starosti, da imate siguran prihod nakon završetka radnog veka. Iako vam se čini da do penzije ima dosta vremena i da trenutno možda nije vreme da o tome mislite, ona će doći brže nego što vam se to sada čini. Počnite na vreme da štedite, redovno izdvajajte i manje iznose kako biste sebi obezbedili ugodniju i bezbrižniju starost.

Penzija predstavlja jedan od vidova dugoročne investicije u koju ulažete tokom celog radnog veka. Nikada nije kasno da počnete sa štednjom za penziju.

Čak i ako počnete pažljivo da upravljate ličnim finansijama samo nekoliko meseci pre, to će vaš odlazak u penziju učiniti lakšim.

Za početak sagledajte svoje mesečne rashode (počnite od mesečnih računa uz pomoć kalkulatora kućnog budžeta). Napravite prioritete i ne kupujete neplanski.

Vodič daje i objašnjenje kako funkcioniše penzijski sistem u Srbiji.

Kod nas, za sada, postoje dva načina: državna i privatna penzija.

Sistem državnih penzija (obavezno penzijsko osiguranje ) zasniva se na tekućem finansiranju, što znači da svi koji danas rade i ostvaruju prihod, po principu obaveznosti, izdvajaju kroz doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje sredstva za finansiranje penzija (princip međugeneracijske solidarnosti). Država vam omogućava da imate: starosnu, invalidsku ili porodičnu penziju, kao i novčanu naknadu za telesno oštećenje i za tuđu negu i pomoć.

1 / 4 Foto: Beta / Dragan Gojić, Nenad Kostić

Treba da znate da ćete pravo na starosnu penziju ostvariti samo ukoliko imate minimum 15 godina radnog staža.

Visina državne penzije zavisi od trajanja perioda u kome se uplaćuje doprinos i od visine plate. Isplatu ove penzije garantuje država i ona se isplaćuje na mesečnom nivou.

Imajte u vidu da državna penzija može biti nedovoljna za obezbeđenje životnog standarda na kakav ste navikli.

Planiranje penzije je dugoročan proces koji se menja u zavisnosti od različitih okolnosti iz vašeg privatnog života (novog posla, venčanja ili razvoda) ili nekih opštih tržišno-ekonomskih kretanja (kamatne stope, inflacije). Zato počnite da izdvajate deo primanja od prvog dana vašeg zaposlenja.

Ukoliko ste zaposleni, poslodavac treba da vam uplaćuje doprinose za penzijsko, zdravstveno i osiguranje za slučaj nezaposlenosti. Proverite da li je to zaista tako!

Utvrdite koliko možete da izdvajate dodatnu štednju za starost. Detaljno se raspitajte o napred navedenim mogućim izvorima prihoda u penziji i opredelite se za onaj vid koji vam najviše odgovara.

  • budite oprezni sa primerima iznosa penzija koji vam mogu biti prikazani – pitajte koliki su prinosi i naknade korišćeni u računici
  • uporedite visine naknada fondova,
  • imajte na umu da fond koji ima najveću vrednost investicione jedinice ne mora biti najbolji.

Ono što bi trebalo više da vas interesuje jeste visina ostvarenog prinosa.

Brošure i prospekti predstavljaju marketinški materijal, a ne investicione savete.

Oni proizvode prikazuju u najboljem svetlu. Stoga, nemojte se oslanjati samo na reklamni materijal, već se za savete uvek obratite neutralnoj osobi, neki su od saveta za buduće penzionere.

Bonus video:

02:58

ŠVAJCARSKI MODEL RASTA PENZIJA NIJE NI DOBRO, NI VELIKO! Stručnjaci otkrili: Evo kakav će STANDARD STANOVNIŠTVA BITI U OVOJ GODINI

(Espreso / Penzionisani)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.