KRUCIJALNO SAOPŠTENJE PIO FONDA: Jako je važno za jednu grupu PENZIONERA, tiče se PRIMANJA
Penzioneri, Foto: Beta / Dragan Gojić, Nenad Kostić

penzije

KRUCIJALNO SAOPŠTENJE PIO FONDA: Jako je važno za jednu grupu PENZIONERA, tiče se PRIMANJA

Mnogi penzioneri se pitaju da li bi mogli da dobiju penziju, a da i dalje nastave da rade u određenoj firmi/kompaniji

Objavljeno:

Zbog sve veće inflacije, i lošeg životnog standarda u Srbiji, mnogi ljudi obavljaju dva posla da bi mogli da obezbede bar osnovno. Među njima su i penzioneri.

U želji da imaju dovoljno sredstava za život, ali i da ne izgube penziju, mnogi se pitaju da li bi mogli da dobiju penziju, a da i dalje nastave da rade u određenoj firmi/kompaniji.

Dakle, postavlja se pitanje da li je moguće biti u penziji, a nastaviti rad u firmi, kao i koliko bi poslodavac smanjio prinose radnicima koji primaju penziju.

1 / 3 Foto: Ana Paunković

Prema Zakonu o radu, radni odnos prestaje kad zaposleni napuni 65 godina života i najmanje 15 godina staža, ako se poslodavac i zaposleni drugačije ne dogovore. Ako se radni odnos nastavi, poslodavac je u obavezi da kao i do tada redovno uplaćuje doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje, a svi doprinosi ulaze u obračun penzije.

- Ukoliko se zaposleni sa poslodavcem dogovori da ode u penziju i potom nastavi da radi, pre podnošenja zahteva za penziju potrebno je da raskine radni odnos i izvrši odjavu sa osiguranja, a između odjave sa osiguranja i ponovne prijave treba da protekne najmanje jedan dan - navode iz Fonda PIO.

Građanka ili građanin Srbije koji koristi starosnu ili prevremeno starosnu penziju može bez ograničenja ponovo da uđe u osiguranje (drugim rečima: da se zaposli) i to prema ugovoru o radu, ugovoru o delu, autorskom ugovoru, a da pritom nastavi da prima penziju.

Penziju isplaćuje Fond PIO, a platu poslodavac. Ukoliko poslodavac radno angažuje penzionera po bilo kom osnovu (radni odnos, ugovor o delu), poslodavac mora da podnese prijavu na osiguranje i redovno uplaćuje doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje, kao što to radi i za zaposlene koji nisu korisnici penzije.

Doprinose plaća po stopi od 24 odsto na zaradu, odnosno na osnovicu osiguranja i ta stopa se ne umanjuje bez obzira na to da li je reč o osiguraniku koji je zaposlen ili korisnik starosne penzije.

U radnom odnosu 42.000 penzionera

Iako brojke nisu sigurne procenjuje se da je od ukupnog broja penzionera 2,5 odsto, odnosno njih oko 42.000, angažovano po osnovu osiguranja koje se tretira kao radni odnos.

Zdravstveno osiguranje penzionerima koji stupe u ponovni radni odnos plaća PIO Fond.

Penzioneri koji su korisnici prevremene starosne penzije mogu da budu u radnom odnosu, ali može doći do promene iznosa penzije, ukoliko se nakon ponovnog određivanja utvrdi povoljniji iznos.

Bonus video:

03:27

NE MOŽE SE ŽIVETI DOSTOJNO OD PENZIJE, NEMOJTE NAM SABIRATI POVEĆANJA Šantić: Živimo od ovog danas, svikli smo se na trpljenje

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.