POČELA PRIJAVA ZA POMOĆ OD 10.000 DINARA, OVO JE SVE ŠTO TREBA DA ZNATE: Evo odgovora na KLJUČNA PITANJA
Majka i dete, Foto: Profimedia

informišite se

POČELA PRIJAVA ZA POMOĆ OD 10.000 DINARA, OVO JE SVE ŠTO TREBA DA ZNATE: Evo odgovora na KLJUČNA PITANJA

Prijava se odvija elektronski na portalu Uprave za trezor, na adresi idp.trezor.gov.rs

Objavljeno:

Prijavljivanje majki za jednokratnu pomoć države od 10.000 dinara počelo je u ponoć 20. avgusta i trajaće tačno mesec dana, sve do 20. septembra. Već prvog dana, tačnije za samo 13 sati, stigao je rekordan broj prijava, za čak 200.000 dece.

Prijava je omogućena na sajtu Uprave za trezor i sastoji se od nekoliko koraka.

Ipak, roditelji i dalje imaju nedoumice oko same prijave, ali i isplate pomoći, te je "Blic" u nastavku spremio odgovore na vaših 10 najčešća pitanja.

Prijava se odvija elektronski na portalu Uprave za trezor, na adresi idp.trezor.gov.rs.

1. Kako da proverim da li sam uspešno podneo/la prijavu za novčanu pomoć za decu?

Što se tiče provere statusa prijave, to isto možete proveriti na sajtu uprave za trezor. Sve što treba da uradite jeste da unesete broj lične karte i matični broj da biste proverili da li ste se uspešno prijavili.

Ukoliko uočite neki problem, ili vam novac ne bude uplaćen, na sajtu Uprave za trezor klikom na sivo polje i unosom podataka možete isti i prijaviti.

2. Da li je potrebno uneti matične brojeve dece prilikom prijave?

Kako bi prijava bila što jednostavnija, majke ne moraju da unose matične brojeve dece, da ne bi slučajno došlo do greške prilikom unosa podataka. Sistem, na osnovu matičnog broja majke, automatski vuče matične brojeve dece, iz nadležnih registara, objasnili su nedavno iz ministarstva finansija. Dakle, dovoljan je samo matični broj majke.

3. Da li hranitelji dece imaju pravo na novčanu pomoć?

Pomoć dobijaju majke, ali u izuzetnim slučajevima, kada majka ne ispunjava uslove, pravo na novčanu pomoć ima drugi staratelj, odnosno otac ili hranitelj.

Majka i ćerka, Deca, Sreća, Majka
foto: Paul Bradbury / Caia Image / Profimedia

4. Ko ima pravo za novčanu pomoć za decu?

Pravo na novčanu pomoć za decu ima svako dete koje je državljanin Srbije i staro do 17 godina (ne i ona od 17). Tačnije, pravo na pomoć ostvaruju sva deca koja do 20. novembra 2023. navrše 16 godina.

5. Koliko vremena je potrebno za isplatu novčane pomoći za decu nakon podnošenja prijave?

Prijava za novčanu pomoć za decu počela je 20. avgusta i trajaće sve do 20. septembra, nakon čega sledi isplata. Isplata počinje pet dana kasnije, odnosno 25 septembra 2023.

6. Da li se novčana pomoć automatski isplaćuje primaocima socijalne pomoći?

Od prijavljivanja su izuzeti hranitelji deteta za koje se isplaćuje novčana pomoć i primaoci novčane socijalne pomoći, što znači da će njima novčana pomoć biti uplaćena automatski, bez podnošenja prijave.

7. Koja dokumenta su potrebna prilikom prijave za novčanu pomoć?

Prijava se vrši preko portala Uprave za trezor, postupak prijave je vrlo jednostavan, a ovo su podaci koje je potrebno uneti:

  • JMBG majke,
  • broj lične karte majke,
  • naziv banke u kojoj posedujete račun ili želite da vam pomoć bude isplaćena.

8. Da li je moguće prijaviti se za novčanu pomoć za decu nakon isteka roka za prijavu?

Nakon isteka roka za prijavu za novu državnu pomoć neće biti moguće naknadno se prijaviti. Rok za prijavu ističe 20. septembra.

Novac, Sitniš, Dinari, Pare
foto: Profimedia

9. Koja je procedura za prijavu za novčanu pomoć za decu strane državljane?

Jedan od osnovnih uslova za prijavu deteta za državnu pomoć od 10.000 dinara jeste da je dete državljanin Srbije, što znači da pravo na ovu novčanu pomoć ne mogu da ostvare deca strani državljani.

10. Da li je moguće dobiti novčanu pomoć za decu bez otvaranja računa u banci?

Za one koji nemaju račun ni u jednoj banci, nakon što na portalu odaberu banku biće im otvoren namenski račun na koji će država uplatiti novac. Po unošenju svih potrebnih podataka dobija se i obaveštenje o uspešnoj prijavi.

Bonus video:

02:51

SVI UČENICI DOBIJAJU BESPLATNE UDŽBENIKE, ALI TO NIJE SVE: Sva deca do 16 godina dobijaju DRŽAVNU POMOĆ, a evo kada je prijava

(Espreso/ Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.