OGLASILI SE STRUČNJACI O INFLACIJI: Ovo su PROGNOZE za 2024. godinu
Inflacija, Foto: Profimedia

stanje

OGLASILI SE STRUČNJACI O INFLACIJI: Ovo su PROGNOZE za 2024. godinu

Kada je reč o inflacionim očekivanjima za dve i tri godine unapred, ona su i kod finansijskog sektora i kod privrede niža od kratkoročnih očekivanja

Objavljeno:

Predstavnici finansijskog sektora očekuju da će inflacija u julu 2024. godine biti na nivou od sedam odsto, što predstavlja smanjenje u odnosu na osam odsto, koliko su očekivanja iznosila u prethodnoj anketi, navodi se u rezultatu agencije Ipsos koji je objavila NBS.

Inflaciona očekivanja kretala su se oko sličnog nivoa od sedam odsto i prema poslednje tri ankete agencije Blumberg, pri čemu u avgustovskoj anketi očekivana inflacija za godinu dana unapred iznosi 6,9 odsto.

Kratkoročna inflaciona očekivanja privrednika (za godinu dana unapred) nastavila su i drugu anketu zaredom da se smanjuju, ovaj put nešto bržim intenzitetom nego u prethodnom mesecu. Očekivanja su u junu iznosila 9,8 odsto, da bi se u julu ona našla na nivou od 9,2 procenta.

Inflacija, Novac, Dolar
foto: Profimedia

Kada je reč o inflacionim očekivanjima za dve i tri godine unapred, ona su i kod finansijskog sektora i kod privrede niža od kratkoročnih očekivanja.

Očekivanja predstavnika finansijskog sektora za dve godine unapred ostala su nepromenjena u odnosu na prethodnu anketu i iznose pet odsto, dok se za tri godine nalaze unutar granica cilja NBS, na nivou od 3,8 procenata.

Srednjoročna očekivanja privrednika su se za oba perioda našla na nižem nivou u poređenju s junskim vrednostima.

Rezultati ankete koji se odnose na dve i tri godine unapred ukazuju na to da i finansijski sektor i privreda očekuju ublažavanje inflatornih pritisaka u narednom periodu i postepeno vraćanje inflacije u granice cilja u srednjem roku.

Bonus video:

01:25

INFLACIJA ĆE BITI DUPLO NIŽA! Ekonomista navodi DVE KLJUČNE MERE Narodne banke Srbije čiji će razultat obradovati građane

(Espreso/24sedam/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.