SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O POVEĆANJU PENZIJA KOJE SLEDI U NAŠOJ ZEMLJI: Evo koliko će biti i kad će vam leći
Penzioneri, Foto: Beta Dragan Gojić

važno!

SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O POVEĆANJU PENZIJA KOJE SLEDI U NAŠOJ ZEMLJI: Evo koliko će biti i kad će vam leći

Redovnim povećanjem od 1. januara za 14,6 odsto, premašiće 45.700 dinara, odnosno 390 evra

Objavljeno: 11:17h

Ministar finansija Siniša Mali osvrnuo se u objavi na svom nalogu na društvenoj mreži "Threads" na reakcije na njegovu izjavu po kojoj će u sledećoj godini, u odnosu na decembar 2021. godine, penzije kumulativno biti povećane za više od 55 odsto, a u kojima se navodi da su "stručnjaci" zbunjeni ovom računicom.

S obzirom na to da 'stručnjaci' ne znaju da izvedu računicu, uradiću to umesto njih. Dakle, penzije su povećane tokom 2022. godine dva puta, u januaru 5,5 odsto, pa vanredno u novembru 9,0 odsto. Zatim su indeksirane početkom 2023. sa 12,1 odsto, a u oktobru 2023. će biti dodatno povećane za 5,5 odsto, naveo je Siniša Mali.

Siniša Mali
foto: TV Pink Printscreen

Dodao je da se osim toga očekuje usklađivanje penzija u 2024. od 14,6 odsto.

- Takvom dinamikom indeksacije, ostvaruje se kumulativni rast penzija od 55,8 odsto u odnosu na decembar 2021. godine. Podsetiću tzv. stručnjake i da će prosečna penzija u januaru sledeće godine iznositi 389 evra, dok je 2012. godine iznosila 204 evra, naveo je Mali.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je vanredno povećanje penzija za 5,5 odsto od 1. oktobra kojim će prosečna penzija dostići skoro 40.000 dinara.

Redovnim povećanjem od 1. januara za 14,6 odsto, premašiće 45.700 dinara, odnosno 390 evra, izjavio je direktor Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) Relja Ognjenović.

On je, kako je objavljeno na sajtu Fonda PIO, istakao da je izmenama Zakona o PIO omogućeno da u toku godine bude i više povećanja penzija i da se osim redovnog obezbeđuje i vanredno usklađivanje, čime se, kako je ocenio, vodi računa o standardu najstarijih

03:27

NE MOŽE SE ŽIVETI DOSTOJNO OD PENZIJE, NEMOJTE NAM SABIRATI POVEĆANJA Šantić: Živimo od ovog danas, svikli smo se na trpljenje

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.