PENZIJE U DIJASPORI NEMA ISPOD 1.000 EVRA: Evo kolika su tačno primanja penzionera po državama
Penzije u inostranstvu, Foto: Fabio Alcini / Panthermedia / Profimedia

evropski standardi

PENZIJE U DIJASPORI NEMA ISPOD 1.000 EVRA: Evo kolika su tačno primanja penzionera po državama

Iako prosečni iznosi za penzionere, poredeći sa penzijama u našoj zemlji deluju kao pravo bogatstvo, u odnosu sa standardom evropskih zemalja ne pružaju baš finansijsku sigurnost

Objavljeno:

Penzije u dijaspori variraju značajno i zavise od mnogo faktora, uključujući zemlju u kojoj osoba živi, radi, dužinu radnog staža, vrstu posla koji je obavljala i lokalne ekonomske uslove. Ipak, podaci pokazuju da minimalni iznosi za penzionere u dijaspori nisu ispod 1.000 evra, dok one veće idu i do nekoliko hiljada.

Mnoge zemlje imaju različite sisteme i penzijske šeme po kojima se računa visina penzije i za domaće stanovništvo ali i za strance koji tamo godinama rade, od kojih je veliki broj i naših državljana. Iako prosečni iznosi za penzionere, poredeći sa penzijama u našoj zemlji deluju kao pravo bogatstvo, u odnosu sa standardom evropskih zemalja ne pružaju baš finansijsku sigurnost. To potvrđuju i mnogi nedavni štrajkovi širom Evrope, kojima penzioneri izražavaju nezadovoljstvo pomeranja granica za odlazak u penziju ali i njen minimalni iznos.

Penzije u Francuskoj

Početkom godine u Francuskoj je pomerena granica za penzionisanje sa 62 godine na 64 godine, što je izazvalo veliko nezadovoljstvo tamošnjih zaposleni i izazvalo brojne štrajkove i demonstracije. Ona je do tada bila jedna od evropskih zemalja u kojoj je zakonska starosna granica za odlazak u penziju najniža, a penzijski sistemi neuporedivi.

penzioneri
foto: Ana Paunković, Profimedia

Prosečna penzija u ovoj zemlji je oko 961 evro, a ubuduće bi trebalo da bude oko 1.200 evra, što je otprilike prosek među zemljama OECD-a.

U Francuskoj penzioni sistem funkcioniše tako što doprinosi onih koji trenutno rade finansiraju one koji su u penziji. Pojedinci mogu uplaćivati i dobrovoljne doprinose u štedne fondove kako bi povećali svoju eventualnu penziju kroz državni sistem, ali privatni fondovi poput onih uobičajenih u Britaniji i Sjedinjenim Državama ne postoje.

Francuska je doživela niz velikih reformi penzija poslednjih 30 godina kako bi odgovorila na starenje stanovništva i pogoršanje finansijske situacije svojih fondova.

Penzije u Nemačkoj

Prosečna penzija u Nemačkoj iznosi 45 odsto prosečne bruto plate, i ove godine iznosi oko 1.600 evra. Ipak, u praksi je malo drugačije. Za nemačku penziju od 1.504 evra potrebno je zaraditi 43.142 evra bruto svake godine tokom 40 godina, navode nemački mediji. Prema tim navodima, nakon svih odbijanja od penzije od 1.500 evra, penzioneru ostane oko 1.200 evra neto prihoda.

Penzioneri
foto: Ana Paunković

Starosna penzija u Nemačkoj može se dobiti najranije u 61. godini starosti, u slučaju da su ispunjeni dodatni uslovi. Što se tiče regularnih uslova za odlazak u penziju, trenutno je potrebno da imate navršenih 65 godina i 11 meseci i za žene i za muškarce. Ova granica se pomera za mesec dana svake godine od 2012. godine, i cilj je da se ona do 2031. pomeri na 67 godina starosti.

Penzije u Austriji

Srbi su posle Nemaca i Rumuna treća najbrojnija grupacija stranog stanovništva u Austriji, pokazuju zvanični podaci "Statistik Austrija". Samim tim, postoji veliki broj naših građana imaju pravo na tamošnju penziju, što i potvrđuju podaci Zavoda za osiguranje jer su austrijske penzije treća grupa naj brojnih koje naši najstariji sugrađani primaju iz inostranstva.

Starosna granica za austrijsku penziju se pomera kao i svuda u svetu i razlikuje se za žene i muškarce, a ista prava važe i za naše građane koji su godinama radili u Austriji i plaćali osiguranje. Muškarci u redovnu penziju mogu otići sa 65 godina, dok žene za sada sa 5 godina manje, što bi do 2033. godine trebalo da se izjednači.

U Austriji ne postoji određena minimalna penzija. Samci koji primaju manje od 1.110 evra mogu zatražiti i dodatnu socijalnu kompenzaciju i onda se to smatra minimalnim iznosom. Prosečna penzija u Austriji je sada je blizu 1.800 evra za parove, i ovaj iznos se povećava iz godine u godinu u skladu sa ostalim ekonomskim promenama.

Penzije u Švajcarskoj

U Švajcarskoj je starosna granica za penzionisanje 65 godina za muškarce i 64 godine za žene. Zemlja dozvoljava i prevremeno penzionisanje pod određenim uslovima, ali takođe i nastavak rada nakon navršenih godina za penzionisanje.

Prema zvaničnim podacima, minimalna starosna penzija u Švajcarskoj za samca trenutno iznosi 1.225 švajcarskih franaka mesečno, a maksimalna penzija 2.450 franaka za mini

Penzioneri
foto: Beta/Dragan Gojić

Visina penzije zavisi od nekoliko faktora, a posebno od godina plaćanja doprinosa za OASI. One koji su tokom svog radnog veka plaćali doprinose za OASI, imaju pravo na punu penziju, dok oni koji su propustili doprinose, dobiće umanjenu penziju. Neplaćanje doprinosa za OASI tokom jedne godine umanjuje penziju za oko 2,3 odsto.

Činjenica je da u Švajcarskoj vlada pravilo što je veća plata, veći su doprinosi za OASI, a to povećava penziju. Da bi se ostvarila maksimalna penzija, prosečan godišnji prihod mora da bude najmanje oko 88.200 franaka.

Sa druge strane, penzija za bračne parove i parove u registrovanom partnerstvu je ograničena na 150 odsto maksimalne penzije za samce, i trenutno iznosi 3.675 franaka.

U Švajcarskoj je starosna granica za penzionisanje 65 godina za muškarce i 64 godine za žene. Možete se prijaviti za prijevremeno primanje penzije ili za primanje nakon vaše starosne granice za penzionisanje ako planirate da nastavite da radite. U svakom slučaju, određene odluke morate doneti na vreme. Ova stranica objašnjava šta treba da uradite i kada.

Penzije u Švedskoj

Starosna granica za odlazak u penziju u Švedskoj, je 65 godina i za muškarce i za žene, u skladu je sa svetskim prosekom, mada je moguće penzionisati se i sa 62 godine. Švedski penzijski sistem sastoji od tri dela a javna penzija od države je na dnu. Za većinu ljudi, profesionalna penzija od njihovog poslodavca čini sledeći sloj, dok bilo koja privatna penziona štednja ide na sam vrh.

Ono što je veoma bitno u švedskom penzionom sistemu postoji "garantovana penzija" koja za samce iznosi 7.800 SEK odnosno oko 670 evra, dok je za one u braku oko 600 evra. Prosečna penzija u 2022. u Švedskoj iznosila je oko 19.800 kruna mesečno, odnosno 1.700 evra, pre oporezivanja.

Penzije u Kanadi

Minimalna starosna granica za odlazak u penziju u Kanadi je 65 godina. Što se tiče visine penzije, maksimalni mesečni iznos koji biste mogli da dobijete ako počnete da primate penziju sa 65 godina je 1.306 dolara, piše na zvaničnom sajtu vlade Kanade.

Penzioneri
foto: Ana Paunković

Kako se navodi, prosečan mesečni iznos isplaćen za novu penziju sa 65 godina u aprilu 2023. bio je 760 dolara, a status pojedinca određuje do kog maksimuma ona može ići.

Minimalna penzija u Kanadi iznosi oko 1.176 kanadskih dolara mesečno. Međutim, ovo se se menja i zavisi od mnogih faktora.

Kanadska penzija dostupna je svima koji su proveli određeni radni vek u ovoj zemlji, ili dostigli 65 godina života ili više, bez obzira na istoriju rada. To nije program koji Kanađani plaćaju direktno, već se finansiraju iz opštih prihoda Vlade Kanade. Servis Kanada automatski upisuje sve kanadske državljane i rezidente koji imaju pravo na penziju i šalju pismo obavještenja ovim primaocima mesec dana nakon što navrše 64 godine.

Kako penzija u mnogome zavisi kolika su primanja bila tokom radnog veka, u Kanadi su najbolje plaćeni radnici koji su zaposleni u naftnoj industriji, medicini, kao i ljudi koji rade poslove vezane za telekomunikacije. S druge strane, najslabije su plaćeni radnici koji rade u prodavnicama u maloprodaji.

Bonus video: NE MOŽE SE ŽIVETI DOSTOJNO OD PENZIJE, NEMOJTE NAM SABIRATI POVEĆANJA Šantić: Živimo od ovog danas, svikli smo se na trpljenje

03:27

NE MOŽE SE ŽIVETI DOSTOJNO OD PENZIJE, NEMOJTE NAM SABIRATI POVEĆANJA Šantić: Živimo od ovog danas, svikli smo se na trpljenje

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.