OD SUPERĆELIJSKE OLUJE NE MOŽE DA VAS ZAŠTITI PROTIVGRADNA RAKETA, VEĆ OVO: Većina Srba nema pojma da to postoji
Nevreme/Ilustracija, Foto: Printscreen

nevreme u srbiji

OD SUPERĆELIJSKE OLUJE NE MOŽE DA VAS ZAŠTITI PROTIVGRADNA RAKETA, VEĆ OVO: Većina Srba nema pojma da to postoji

U prethodne tri superćelijske oluje nastala je velika materijalna šteta

Objavljeno:

Polisa osiguranja imovine građanima Srbije biće važna kao zdravstvena knjižica, s obzirom da će superćelijske oluje biti sve češće i jače u budućnosti, upozoravaju sagovornici Kurira!

U prethodne tri superćelijske oluje nastala je velika materijalna šteta, mnoge kuće ostale su bez krovova, mnoga vozila su polupana jer je na njih padalo drveće, pored toga grad je lomio roletne i fasade, ali i stakla na prozorima, a uništene su i zasade u pojedninim delovima Srbije.

Kako je ranije za Kurir ispričao metorolog Ivan Ristić tokom superćelijskih oluja ne pomaže protivgradna zaštita, već samo osiguranje imovine.

- Amerika je 36. godina pokušavala da nađe neko rešenje za ove oluje, na kraju su odustali, jer ne pomaže ništa. Oni se štite tako što osiguravaju svoje domove - naveo je Ristić.

Nevreme u Srbiji
Nevreme u Srbijifoto: RINA

Duško Jovanović generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije kaže da su nepogode u prvi plan izbacile kasko polise i polise osiguranja imovine, što se podjednako odnosi na automobile, ali i na osiguranje poljoprivrede.

- Ako govorimo o onima koji nisu osigurani, postavlja se pitanje šta to još treba da se dogodi pa da shvatimo da je osiguranje jedini siguran partner u ovakvim situacijama. Samo oni koji su svoju imovinu osigurali, mogu da računaju na pokrivanje troškova popravke i obnove oštećenih stvari. Nažalost, klimatske promene, zemljotresi, oluje, obilne padavine govore o tome da će nam osiguranje biti važno kao zdravstvena knjižica - napominje Jovanović za Kurir i dodaje:

- Savet svima je da se dobro raspitaju prilikom kupovine polise osiguranja - šta su kupili i od čega su zaštićeni. Ako govorimo o nekretninama, osnovna polisa pokriva požar, udar groma, oluju, grad ili posledice eksplozije i ona košta oko 120 dinara po kvadratu na godišnjem nivou. Građanima se nude i dopunski paketi kojima svoju nekretninu mogu da zaštite i od izliva vode iz instalacija ili da osiguraju stakla na objektu, vrednu imovinu unutar stana/kuće. Od toga zavisi i cena polise, ali se uz malu doplatu na osnovnu polisu, osiguravate od svih ili od većine rizika.

Isplati se pre ili kasnije

Šteta koju samo osiguranje može da pokrije

Duško Jovanović generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije kaže da se nekretnina od 50 kvadrata može osigurati za 50 evra na godišnjem nivou.

- Ne verujem da popravka bilo kog dela kuće ili stana koji je oštećen u oluji ili prilikom požara može da košta samo 50-ak evra. Osiguranje se isplati pre ili kasnije i ne treba ga gledati kroz prizmu da li će nam se isplatiti već u prvoj godini. Jedna ovakva oluja je dovoljna da napravi štetu koju samo osiguranje može pokrije - ističe on.

Vesna Perinčić iz Republičke unije potrošača takođe savetuje da se građani zaštite osiguranjem, ali da obavezno čitaju sve uslove.

- Savet je da se sve stavke čitaju veoma pažljivo, kao i da se građani konsultuju sa nekoliko osiguravajućih kuća. Postoje stavke koje potrošači ne pročitaju, pa kad dođe do neke štete shvate da zapravo nisu osigurani za nešto. Može da se desi da nastrada nešto u oluji i da osiguranje ne prizna štetu, da kažu recimo nije bila dovoljna jačina vetra koju oni priznaju - istakla je Perinčićeva za Kurir.

Bonus video:

00:35

Beograd nevreme

(Espreso/ Kurir.rs/ Mina Branković)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.