SPREMITE SE! HLADNI TALAS HRLI KA SRBIJI: Ovaj deo zemlje prvi na UDARU, RHMZ upozorio ponovo
Vremenska prognoza, Foto: Printscreen/Instagram/Moj Beograd, beta Emil Vas, ivana jovanovic/beta

Vremenska prognoza

SPREMITE SE! HLADNI TALAS HRLI KA SRBIJI: Ovaj deo zemlje prvi na UDARU, RHMZ upozorio ponovo

U ovom trenutku hladni front premešta se preko Hrvarske, Mađarske i severozapada Bosne

Objavljeno:

U Srbiji je osvanulo vedro i vrlo toplo jutro, ali u ostatku dana očekuje se pogoršanje vremena.

U ovom trenutku hladni front premešta se preko Hrvarske, Mađarske i severozapada Bosne i na svom putu uslovljava kišu i pljuskove sa grmljavinom, ali i osetniji pad temperture vazduha.

Hladni front premešta se direktno prema Srbiji i prvi na udaru naći će se severozapadni deo Srbije i to već oko podneva, a prvi na udaru naći će se šire područje Sombora, Šida, Apatina i Bačke Palanke.

U ostalim predelima Srbije ispred hladnog fronta biće i dalje sunčano i veoma toplo, uz slab južni vetar.

Maksimalna temperatura kretaće se od 28°C u Bačkoj do 36°C na jugoistoku Srbije, u Beogradu do 32°C.

Srbija
Srbijafoto: Beta/Dragan Gojić

Nakon podneva hladni front sa severozapada Srbije će se u toku poslepodneva premeštati i preko ostallih predela, pa će posle podne i pred kraj dana i ostalim predelima Srbije doneti zahlađenje i jače naoblačenje sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom, uz skretanje vetra na severozapadni, koji će pri prodoru hladnog fronta biti i vrlo jak.

Ponegde se očekuju i grmljavinske oluje sa gradom, olujnim vetrom i obilnim pljuskovima, pri čemu bi u veoma kratkom vremenskom intervalu palo od 30 do 50 mm kiše po kvadratnom metru, uz pojavu loaklnih poplava i bujica i to ne zbog izlivanja reka, zbog nemogućnosti da odvodni i kanalizacioni sistemi prihvate veću količinu vode u kratkom vremenskom intervalu.

Najveća opasnost od grmljavinskih oluja i nepogoda očekuje se posle podne i to u zapadnim i centralnim predelima Srbije, na području Šumadije, Pomovalja, Podunavlja, Braničevskog, Raškog i Rasinskog okruga, kao i na širem podruju Beograda.

Pogoršanje vremena sa padavinama najkasnije će stići na jugoistok Srbije i to tokom večeri.

Dobra vest je da će već u toku večeri u Vojvodini, a tokom noći i širom centralne Srbije doći do smirivanje vremena i prestanka padavina, pri čemu bi se talas obilnijih padavina tokom noći premeštao ka istoku i jugoistoku, ali bi ova sistem oluja i obilnijih padavina u drugoj polovini noći slabio i nad ovim predelima, uz dalje premeštanje na istok.

U ponedeljak ugodnije i prijatnije vreme, uz smenu sunčanih i oblačnih intervala, samo još ujutro na jugu i jugoistoku Srbije sa slabom kišom, a maksimalna temperatura u svim predelima Srbije biće ispod 30°C.

Upozorenje RHMZ na vremenske nepogode

"Plјuskovi i grmlјavina koji se pre podne očekuju na severu Vojvodine, a od poslepodneva i u ostalim krajevima, lokalno će biti praćeni gradom i jakim ili olujnim vetrom.

Veća količina padavina (20 do 40 mm, lokalno i više) prognozira se u toku večeri, pre svega u zapadnoj Srbiji, a zatim u Šumadiji i oblasti oko Zapadne i Velike Morave sa tendencijom premeštanja padavinske zone u prvom delu noći dalјe na istok i jugoistok", navodi se u saopštenju RHMZ.

Upaljen meteo alarm

U većem delu Srbije danas je na snazi narandžasti meteo alarm zbog kiše, grmljavine, kao i visokih temperatura. U Bačkoj i Banatu je upaljeno žuto upozorenje zbog kiše i grmljavine.

Narandžasti meteo alarm znači da je vreme opasno: "Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe", objavio je RHMZ.

Bonus video:

00:40

Nevreme u Nišu

(Espreso/ Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.