CENE DEČIJIH ROĐENDANA IDU I DO 90.000 DINARA: Roditelji u DUGOVIMA do GUŠE, a iznajmljuju IGRAONICE za PROSLAVU!
Igraonica / ilustracija, Foto: Profimedia

CENE IGRAONICA

CENE DEČIJIH ROĐENDANA IDU I DO 90.000 DINARA: Roditelji u DUGOVIMA do GUŠE, a iznajmljuju IGRAONICE za PROSLAVU!

Dečji rođendani u Srbiji koštaju skoro kao svadbe

Objavljeno:

"Hitno potrebna dečija igraonica za proslavu rođendana, naselje Banovo brdo. Termin je za mesec dana. Molim vas, pišite, očajni smo jer nismo na vreme rezervisali prostor. Najbolje je ako uz igraonicu ide ceo paket - ketering, torta, animator i fejs pejnting, cena nebitna", ovako glasi objava na Fejsbuku jedne mame Ružice iz beogradskog naselja Žarkovo koja očajnički traži prostor, zapravo celu organizaciju za proslavu rođendana svog sina. Ni slutila nije da će je čak i prijatelji verbalno "napasti", pišući joj zašto od dečijeg rođendana pravi svadbu, umesto da njeno dete, onako "s nogu" u parkiću časti drugare. Uistinu, iz event centara potvrđuju da roditelji proslavu rođendanu svoje dece prepuštaju upravo stručnim ljudima, bez obzira na cenu, kao da je zaista u pitanju svadba, a mnogi se i zadužuju samo da bi žurka izgledala kao u bajci.

Dok su se ranije dečiji rođendani obeležavali u krugu porodice i najbliže rodbine, uz tri-četiri najbolja drugara iz vrtića ili škole, danas proslava rođendana izgleda kao velika i glamurozna žurka koja traje danima. Prvi dan je predviđen za čašćavanje rodbine, tetki, ujaka, braće, sestara, baka i deka, drugog dana se služe mamini i tatini prijatelji i njihova deca, dok je treći dan onaj glavni, kada dete proslavlja svoj najvažniji dan u igraonici sa svojim drugarima.

Takav jedan dan može koštati i do hiljadu evra, verovali ili ne, u zavisnosti od toga šta dete želi ili, bolje rečeno, šta žele roditelji. Tako je gorepomenuta mama Ružica objasnila kako za svog sina Balšu želi samo najbolje. Dakle, želi ona, ali ne i Balša. Zbog toga su je mnogi osudili, pišući joj da nije njen rođendan, pa da ona odlučuje.

"Balša je nekako skroman, zaista. On je želeo da slavimo kući, da pozovemo njegove drugariće na picu, sok, duvamo svećice, međutim ne može tako moj sin jedinac da slavi rođendan. Predložila sam mu da izaberemo neku veliku igraonicu sa različitim spravama s obzirom na to da će mu doći i drugari iz vrtića, ali moramo pozvati i decu naših prijatelja, oni su malo stariji", kazala je ova mama.

Dečji rođendan
Dečji rođendanfoto: Profimedia

Dalje je objasnila da želi tortu na tri sprata, popse za svako dete i obavezno – animatore. "Balša obožava super junake, pa bih volela da ga iznenadim i da na njegov rođendan dođu Spajdermen, Betmen i Kapetan Amerika. Svaki od njih, za četrdeset pet minuta, uzima 70 evra, ali šta da radimo, rođendan je rođendan. Pošto će biti dosta devojčica, moramo za njih da rezervišemo i devojku koja crta po licu, to je baš zanimljivo. Zato bih volela da pronađem prostor koji sadrži apsolutno sve, da ni o čemu posebno ne razmišljam – ketering sa svim pecivima, salaticama, predjelom i roštiljem, piće, torta, dekoracija balonima, konfete iz letećeg aviončića, animatori. To je to, za Balšin izgled ću se ja pobrinuti“, rekla je Ružica.

U zemljama zapadne Evrope dečijim rođendanima se ne pridaje ovakva važnost kao u Srbiji, ne iznajmljuju se igraonice niti se donose skupi pokloni, iako je njihov životni standard mnogo veći nego kod nas. Za prvi rođendan svog deteta roditelji najmanje štede. Tada se prave 'male svadbe' od po 100 zvanica, iznajmljuju se bendovi, animatori, dekoracije, snimatelji i za ovaj 'luksuz', roditelji izdvajaju i po nekoliko hiljada evra. A onda od drugog rođendana pa sve do pubertetskih godina, mnogim roditeljima je lakša varijatna da iznajme prostor u igraonici nego da im deca trče po kući.

Cene igraonica razlikuju se prvenstveno zbog termina. Jeftinija varijanta je ako rođendan slavite u jutarnjim časovima od onih u popodnevnim, dok su naskuplji termini vikendima. Cena zavisi, takođe, i od toga koja usluga se podrazumeva. U proseku, zakup igraonice bez animatora, keteringa i pića, košta između 200 i 400 evra, opet u zavisnosti od igraonice i dela grada.

Većina rođendaonica ima i 'all inclusive' pakete u ponudi koji roditeljima umnogome olakšavaju organizaciju. Sve što je potrebno za proslavu manje-više tu je, u paketu. U cenu ovih paketa je uključen prostor, neograničeno piće za decu i odrasle, kao i hrana. Nekada su u ovaj paket uključeni i animatori ili maskote, retko kada i torta.

Kilogram torte košta oko 2.000 dinara, a za potrebe rođendana od, na primer, pedeset gostiju, potrebno je obezbediti tortu od najmanje pet-šest kilograma. Svako dete želi pinjatu, pa tako za nju treba izdvojiti od 1.200 dinara za one prazne koje treba dopuniti slatkišima, pa do punih koje staju oko 2.500 dinara.

Za maskiranje slavljenika i njegovih drugara odnosno popularni 'face painting' u pojedinim rođendaonicama treba dodati oko 70 dinara po detetu, a za one roditelje koji su spremni da dobro istraže ponude mogu se čak obezbediti i maskirani animatori koji će dete obradovati prisustvom omiljenog crtanog lika, kao što će, uostalom, Balša na svom rođendanu imati čak tri omiljena lika – Spajdermena, Betmena i Kapetana Ameriku, za čije prisustvo će njegovi roditleji moraju da daju više od 200 evra.

U zavisnosti od broja osoba na rođendanu, cene 'all inclusive' varijante se kreću od 50.000 do neverovatnih 90.000 dinara. Kada se sve stavi na papir, čak i da odaberete najjeftiniju moguću varijantu, potrebno je da izdvojite minimum 500 evra za čitavu organizaciju. Ali nisu svi roditelji tako 'široke ruke', a niti mogu svi da priušte da daju jednu mesečnu platu za jedan dan slavlja. Zato se danas neki odlučuju za slavlje kod kuće ili u prirodi.

Kako bez fotografa

Iako pojedine igraonice imaju u ponudi fotografisanje rođendana u sklopu cene proslave, najčešće taj posao obavljaju animatori koji su angažovani na proslavi, a fotografije se dobijaju u digitalnoj formi. Za angažovanje profesionalnog fotografa potrebno je izdvojiti oko 5.000 dinara za dva sata. Cene idu naviše što su želje klijenata kompleksnije, pa tako postoji mogućnost doplate za sve ideje.

I kuća na dan kao opcija

Odluka da ne podležu nametnutim trendovima i trenutnim željama mališana ipak je na roditeljima, pa se mnogi snalaze kako bi na kreativne i zanimljive načine priuštili deci dobar provod. Proslava rođendana kod kuće zahteva i dovoljno veliki prostor, pa je sve češće slučaj da se iznajme vikendice ili manje kuće na dan, kako bi se organizovalo slavlje za veći broj gostiju. Iako na prvi pogled deluje kao luksuz, treba napomenuti da zakup na dan može da se realizuje po ceni od 100 evra. Ovde se nameće i potreba za većom količinom hrane, obzirom na to da takve proslave mogu da traju mnogo duže, a cena keteringa u ovom slučaju ide od 200 evra pa nadalje.

Bonus video:

00:14

KO JE OVDE BEBA? Ceca Ražnatović PODETINJILA, otišla sa malim Željkom u igraonicu, ne zna se ko je RADOSNIJI! (VIDEO)

(Espreso / Nova)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.