U OVOM OMILJENOM MESTU ZA SRBE, LEŽALJKE SU ZA DŽ: Tek da pročitate kakve su cene u restoranu, minuće vas želja!
Halkidiki, Foto: Profimedia

letovanje i odmor u grčkoj

U OVOM OMILJENOM MESTU ZA SRBE, LEŽALJKE SU ZA DŽ: Tek da pročitate kakve su cene u restoranu, minuće vas želja!

Trošak varira od plaže do plaže, ali se čini da ima ponečeg za svačiji džep

Objavljeno:

U jeku nagađanja, ali tek na početku "sezone", donosimo vam neke od cena sa grčke obale. Možda ohrabrujuće vesti za turste zabeležili smo u poslednjim danima juna.

Iako je verovatno da će cene rasti, zasad, čini se, imamo dobre vesti. U Sitoniji, na drugom, skupljem "prstu" poluostrva Halkidiki, prvog dana ležaljku uopšte nismo platili.

- Dobar dan!

- Izvolite?

- Dve kafe!

- Četiri evra.

To je bilo sve. Par ležaljki sa suncobranom u prirodnom hladu na gradskoj plaži Neos Marmarasa - nije koštao ništa.

Drugog dana na plaži Paradizo u istom mestu, cena ležaljke bila je uslovna. Morate potrošiti bar deset evra na konzumaciju, rekli su nam domaćini. Grčka kafa dva evra, dupla dva i po, koka-kola u čaši nešto više, sladoled nešto više od toga, salata još više, sve do cene od sedam, osam evra.

Halkidiki
foto: Profimedia

Zahvaljujući krstarenju (koje je do Kasandre i nazad koštalo 25 evra po osobi), videli smo da cene ležaljki mogu da budu i vrlo skupe. Na plaži Ksenija, koju istina nazivaju popularnom, cena je formulisana ovako: 20 za par ležaljki i suncobran, 20 evra konzumacija po osobi, što znači najmanje 60 evra ukupno, saopštava atraktivna hostesa.

Na nešto udaljenijem deluplaže kriterijumi su već ublaženi - deset evra za par ležaljki i suncobran, plus konzumacija. Loša vest je da dva kapućina koštaju 12 evra. Dobra vest je da i na Kseniji postoje delovi plaže na koje je moguće staviti svoje peškire i pobosti suncobran, te da to ne košta ništa.

Razlike u ceni za ležaljku rekle su nam i da je moguće na prethodne dve plaže naći i skuplje i jeftinije, tako da ne možemo garantovati da je svaka ležaljka na gradskoj plaži Neos Marmarasa po ceni porudžbine koju odaberete, ali ni da sve ležaljke na Paradizu koštaju od deset evra naviše.

Na Sitoniji smo boravili i na plaži u Sartiju. Cena ležaljki: konzumacija u vrednosti od šest evra za prva tri sata boravka. Sa sve vremenskim ograničenjem ovo se ipak čini povoljnom ponudom. Cena grčke kafe konstantnih dva, dva i po evra, cena frapea - 5. Dobićete nešto kafe i kuglu sladoleda, za mleko i šećer pitaju.

Halkidiki
foto: Profimedia

U restoranima u proseku isto

Restorani na obali Neos Marmarasa imaju vrlo sličnu ponudu: musaka osam - osam i po evra, grčka salata sedam, caciki četiri. Suvlaki oko devet. Giros tek na kiosku - četiri evra, dok porcija bez čuvene "pite" košta, logično, osam i po.

U Sartiju, ulicu, dve od obale, musaka sedam, grčka salata šest i po, caciki i dalje četiri. Pomfrit četiri. Ali - bez vode, hleba i dezerta na kraju. Reklo bi se, izjednačeno.

Bezgultenski obrok će biti nemoguće naći.

"Samo pomfrit i salate", odgovoriće konobari koji razumeju.

Halkidiki
foto: Profimedia

Poslastičarnice solidarno drže cenu od dva i po evra za kuglu, pet za porciju. Dva i po će da koštaju i sladoledi na štapić, poneki i tri i po. A neki valjda i manje.

Lizalice 40 centi, a u njima i žvaka!

Šalu na stranu, iako ne možemo reći da je obrok za dve osobe u restoranu po ceni 25-30 evra povoljan, sigurno je da trošak za hranu nije dramatično visok - za (popularno) turstičko mesto.

U Pefkohoriju smo u hodu bacili pogled na jelovnike. Musaka s vrha košta 11€. Dalje nismo gledali.

Bonus video:

04:13

NOVA HIT DESTINACIJA ZA LETOVANJE! Hoteli su renovirani, a ponude izuzetno povoljne! Najbolji aranžmani DO KRAJA JUNA

(Espreso/Telegraf Biznis)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.