KAKO DO ZDRAVSTVENE KNJIŽICE ZA NEZAPOSLENE? Postupak je JEDNOSTAVAN, ovo je SVE što vam TREBA!
Zdravstvena kartica, Foto: Nemanja Pančić

Overa zdravstvene knjižice

KAKO DO ZDRAVSTVENE KNJIŽICE ZA NEZAPOSLENE? Postupak je JEDNOSTAVAN, ovo je SVE što vam TREBA!

Prijava se podnosi u elektronskom obliku na portalu CROSO, a ukoliko vam je lakše, možete otići do službenika na šalteru, koji će vam pomoći u tome

Objavljeno:

Kada je overa zdravstvene knjižice za nezaposlene u pitanju, veliki broj nezaposlenih ne zna ima li pravo na zdravstveno osiguranje o trošku države Srbije.

Ono što je od krucijalne važnosti jeste da znate da vam samo status nezaposlenog lica ne garantuje besplatno zdravstveno osiguranje, tačnije, ne osigurava vam overu zdravstvene knjižice na teret budžeta.

Dakle, overa zdravstvene knjižice za nezaposlene može biti izvršena samo ukoliko ste primalac novčane naknade kod Nacionalne službe za zapošljavanje, jer se za iste od strane NSZ plaćaju doprinosi i za penzijsko i za zdravstveno osiguranje.

Pored toga, pravo na overu zdravstvene knjižice za nezaposlene imaju i nezaposleni koji žive sa primanjima ispod cenzusa propisanog odgovarajućim pravilnikom, pri čemu za ostvarivanje prava nije preduslov prijava kod NSZ.

Jedini uslov za prijavu na zdravstveno osiguranje za nezaposlene je da primanje u domaćinstvu bude niže od određenog cenzusa. Ukoliko je to primanje više od cenzusa koji je propisan, zdravstvenu zaštitu u sistemu državnih zdravstvenih ustanova, lica bez posla mogu da ostvare jedino uplatom doprinosa za zdravsvtveno osiguranje.

Naime, bitno je upamtiti sledeće – da nezaposlena lica koja ne primaju novčanu naknadu imaju pravo na besplatno zdravstveno osiguranje, tačnjije, na besplatnu overu zdravstvene knjižice samo pod uslovom da su primanja u domaćinstvu u kojem žive ispod određenog nivoa, koji je propisan odgovarajućim pravilnikom i zakonom koji donosi nadležni ministar.

Zdravstvena kartica
Zdravstvena karticafoto: Nemanja Pančić

Overa zdravstvene knjižice za nezaposlene – ko sve može da se prijavi

Ono što je takođe bitno da upamtite kada je overa zdravstvene knjižice za nezaposlene, odnosno online overa zdravstvene knjižice za nezaposlene, u pitanju je da se članovi porodice korisnika prava na novčanu naknadu mogu preko njega osigurati, ukoliko nemaju drugi osnov osiguranja, u skladu sa Zakonom o zdravstvenom osiguranju.

U slučaju prestanka prava na korišćenje novčane naknade, isplata novčane naknade se nastavlja dok je osoba koje prima novčanu naknadu sprečena za rad zbog bolesti, u skladu sa propisima o zdravstvenom osiguranju, ali ne duže do 30 dana od dana nastanka privremene sprečenosti za rad.

Pored toga, isplata novčane naknade se nastavlja za sve vreme trajanja porodiljskog odsustva, odsustva sa rada radi nege deteta i odsustva sa rada zbog posebne nege deteta, a ne samo 30 dana. Kod nastavka isplate novčane nakande, nastavlja se i overa zdravstvene knjžice preko Nacionalne službe za zapošljavanje, odnosno i online overa zdravstvene knjižice za nezaposlene.

Dakle, iz navedenog zaključujemo sledeće – za overu zdravstene knjižice za nezaposlene mogu da se prijave gorenavedene kategorije ljudi.

Pored toga, pravo na novčanu naknadu od strane NSZ imaju i lica nakon prestanka radnog odnosa. Ovo pravo ostvaruje lice ako je bilo osigurano najmanje 12 meseci neprekidno ili sa prekidima u poslednjih 18 meseci, a radni odnos prestaje:

  • Otkazom od strane poslodavca, ako usled tehnoloških, ekonomskih ili organizacionih promena prestane potreba za obavljanjem određenog posla ili dođe do smanjenja obima posla (tehnološki višak).
  • Ako zaposleni ne ostvaruje rezultate rada, tačnije, nema potrebna znanja i sposobnosti za obavljanje poslova na kojima radi;
  • Prestanka radnog odnosa na određeno vreme, privremenih i povremenih poslova, probnog rada;
  • Prestanka radnog odnosa zbog otvaranja stečaja, pokretanja likvidacionog postupka i u drugim slučajevima prestanka rada poslodavca, u skladu sa zakonom.
  • Upamtite da novčana naknada pripada nezaposlenom od prvog dana od dana prestanka obaveznog osiguranja, ako se prijavi i podnese zahtev Nacionalnoj službi u roku od 30 dana od dana prestanka radnog odnosa ili prestanka osiguranja.

Online overa zdravstvene knjižice za nezaposlene i potrebna dokumenta

Naime, nezaposlena i socijalno ugrožena lica sa mesečnim prihodom ispod cenzusa, kao dokaze za prijavu na zdravstveno osiguranje za nezaposlene po osnovu statusa nezaposlenog lica podnose:

  • Važeću ličnu kartu – fotokopija ili očitana biometrijska lična karta/ potvrdu o prebivalištu od MUP
  • Ako nema ličnu kartu; Izjavu o članovima porodice i prihodima po članu porodice (Obrazac CZ), uz dokaze o prihodima svih članova porodice.

Potrebni dokazi o prihodima:

  • Za člana porodice koji je penzioner – poslednji ček od penzije
  • Za člana porodice koji radi – uverenje o ostvarenoj zaradi i tako dalje.

Osiguranici RFZO pravo na zdravstvenu zaštitu ostvaruju na osnovu overene zdravstvene knjižice za nezaposlene.

Zdravstvena knjižica se dobija prilikom prijave na zdravstveno osiguranje u nadležnoj filijali, tačnije, ispostavi RFZO.

Prava iz zdravstvenog osiguranja lica ostvaruju na području filijale na kojoj imaju prijavljeno prebivalište, a zdravstvenu knjižicu im izdaje i overava nadležna ispostava, odnosno filijala Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, prema prebivalištu.

Samostalna uplata zdravstvenog osiguranja

Ukoliko vas muči overa zdravstvene knjižice za nezaposlene, savetujemo vam da se ne nervirate, već da razmislite o samostalnoj uplati, koja je omogućena svim građanima Srbije.

Jasno vam je da zakon jasno definiše da obavezno zdravstveno osiguranje imaju deca do 18 godina, odnosno do punoletstva, studenti, odnosno mladi do 26 godina ukoliko se školuju, kao i stariji od 65 godina.

U te kategorije spadaju i članovi porodice osiguranika, odnosno njihova deca, lica koja primaju socijalnu pomoć, nezaposleni, socijalno ugroženi čiji su mesečni prihodi ispod zakonom utvrđenih prihoda.A šta se dešava kada niste od tih, a nemate zdravstveno osiguranje?

Evo šta možete da uradite.

Imate mogućnost da sami sebi uplaćujete zdravstveno osiguranje i u tom slučaju ste u obavezi da uplatite iznos koji je za datu godinu i predviđen.

Kako do samostalne uplate

Kako biste uopšte i stigli do samostalne uplate zdravstvenog osiguranja, morate uraditi sledeće:

Za sebe i za članove svoje uže porodice morate matičnoj filijali Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) da podnesete zahtev na osnovu kog će biti doneto pisano rešenje o visini doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje.

Prijava se podnosi u elektronskom obliku na portalu CROSO, a ukoliko vam je lakše, možete otići do službenika na šalteru, koji će vam pomoći u tome.

Na sajtu RFZO takođe stoji da će jedan potpisani primerak dobiti podnosilac zahteva, kao dokaz da je prijava uspešno podneta, odnosno tzv. Obrazac M. Rešenjem koje dobije biće utvrđena osnovica i stopa doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje, dok će ispravu o osiguranju, pošto prethodno priloži dokaz da je platio doprinose, overiti matična filijala na rok od šest meseci. Shodno tome, knjižica se overava na svakih pola godine.

Ono što je važno istaći jeste to da su iznosi za uplatu jedinstveni za sve osiguranike. Dakle, ne postoji skala minimalnog i maksimalnog iznosa, već da se ova vrsta doprinosa plaća na najnižu mesečnu osnovicu doprinosa koja je utvrđena zakonom kojim se uređuju doprinosi za obavezno socijalno osiguranje.

Bonus video:

03:20

VELIKI DAN ZA SRPSKO ZDRAVSTVO! Dr Karličić: Svrstali smo se u red zemalja koji se na visokom nivou bave prevencijom samoubistva

(Espreso / b92, MARIJA MILANOVIĆ GAJIĆ)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.