NE MORATE DA KUPUJETE ZDRAVSTVENO OSIGURANJE AKO LETUJETE U OVIH 20 ZEMALJA: Srpska zdravstvena knjižica je važeća
Zdravstvena knjižica, Foto: Damir Dervišagić, RZZO

obratite pažnju

NE MORATE DA KUPUJETE ZDRAVSTVENO OSIGURANJE AKO LETUJETE U OVIH 20 ZEMALJA: Srpska zdravstvena knjižica je važeća

RFZO ima potpisane sporazume o pružanju hitnih medicinskih usluga sa 20 zemalja

Objavljeno:

Ukoliko planirate da boravite ili letujete u Crnoj Gori, Hrvatskoj, Turskoj ili Tunisu, ne morate kupovati polisu zdravstvenog osiguranja, s obzirom na to da Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) ima potpisane međunarodne sporazume sa ovim zemljama o uzajamnom pružanju hitnih medicinskih usluga!

Sezona godišnjih odmora je počela, mnogi putnici pred polazak u inostranstvo uplate i polisu zdravstvenog osiguranja. Ona košta između 10 i 30 evra i više se isplati kupiti porodični paket, a cena zavisi od destinacije, broja osoba i godišta osobe koja ga uplaćuje. Ova polisa pokriva troškove pružanja neophodne medicinske pomoći zbog iznenadne bolesti ili povrede.

Međutim, građani Srbije treba da znaju da u pojedinim zemljama koje sve češće posećuju ova polisa nije potrebna, jer RFZO ima potpisane sporazume o pružanju hitnih medicinskih usluga sa 20 zemalja. Tako svi naši građani koji imaju overenu zdravstvenu knjižicu, a borave kao turisti u nekoj od tih zemlja, mogu dobiti hitnu medicinsku pomoć o trošku RFZO.

doktor
foto: Wavebreak Media LTD / Wavebreak / Profimedia

Ukoliko putujete u Austriju, Belgiju, BiH, Bugarsku, Holandiju, Italiju, Luksemburg, Mađarsku, Severnu Makedoniju, Nemačku, Rumuniju, Slovačku, Francusku, Hrvatsku, Crnu Goru, Češku, Sloveniju, Tursku i Tunis, ne morate uplatiti nekoj agenciji polisu zdravstvenog osiguranja.

Zahtev za naknadu troškova

Čuvajte račune i dokumentaciju

Osiguranik RFZO kome je pružena hitna medicinska pomoć u državi s kojom Srbija nema sporazum o socijalnom osiguranju nastale troškove plaća sam, a pravo na refundaciju ostvaruje samo ukoliko mu je pre odlaska u inostranstvo izdata potvrda (obrazac OZ-12). Po povratku u zemlju zahtev za naknadu troškova podnosi RFZO, uz prilaganje originalne računske i medicinske dokumentacije.

Iz RFZO kažu za Kurir da osiguranici kojima su overene zdravstvene knjižice tokom boravka u inostranstvu imaju pravo na korišćenje zdravstvene zaštite samo u slučaju hitne medicinske pomoći, kao i da je pored zdravstvene knjižice potrebno pribaviti i dvojezični obrazac (osim Poljske i Velike Britanije, za koje je potreban samo dokaz o osiguranju i putna isprava).

- Da bi osiguranik dobio potvrdu za korišćenje prava na hitnu medicinsku pomoć, a o trošku RFZO, u državama s kojima Srbija ima sporazum o socijalnom osiguranju, potrebno je da pre polaska na put nadležnoj filijali RFZO dostavi važeću karticu zdravstvenog osiguranja i nalaz i mišljenje izabranog lekara kojim dokazuje da ne boluje i da u poslednjih 12 meseci nije bolovao od akutnih ili hroničnih bolesti u akutnoj fazi za koje je potrebno duže ili stalno lečenje, odnosno da nije u stanju koje bi ubrzo po dolasku u inostranstvo zahtevalo duže lečenje i hospitalizaciju, uključujući i druge zdravstvene usluge. Izdavanje potvrde je besplatno - navode iz RFZO.

Činjenice/Šta pokriva kupljena polisa zdravstvenog osiguranja

- ambulantno lečenje

- nabavke lekova i sanitetskog materijala

- hitan prevoz do najbliže bolnice

- bolničko lečenje

- neophodne dijagnostike

- neodložne operacija zbog akutne bolesti

- stomatološke usluge u cilju olakšavanja akutne zubobolje

- i druge troškove, u skladu sa uslovima osiguranja

Sporazum predviđa da osiguranici RFZO pre nastanka osiguranog slučaja predaju potvrdu nosiocu inostranog zdravstvenog osiguranja u mestu boravka, koji će im izdati dokument na osnovu koga će imati pravo na pružanje hitne medicinske pomoći u zdravstvenim ustanovama iz sistema javnog zdravlja države u kojoj borave:

- Osiguranik RFZO eventualno plaća participaciju pod istim uslovima kao i osiguranici države u kojoj boravi.

Procedura nije baš jednostavna, s toga i ne čudi što se građani češće odlučuju da uplate polisu zdravstvenog osiguranja nego da pribave dvojezični obrazac. Iako naši građani najčešće putuju u Grčku, naša država nema potpisan ovaj sporazum s tom zemljom.

Brojke

90 dana važi ova potvrda

10 evra košta najjeftinija individualna polisa osiguranja

20 evra košta najjeftinija porodična polisa zdravstvenog osiguranja

02:06

KOLIKO PLAĆAMO DRŽAVI

(Espreso/Kurir.rs/ Mina Branković)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.