KO MORA DA VRATI STUDENTSKE STIPENDIJE I ZBOG ČEGA? Zašto su sada pravila drugačija?
Studenti / Ilustracija, Foto: Ilustracija, EPA-EFE/DRAGAN KARADAREVIC

MUKE

KO MORA DA VRATI STUDENTSKE STIPENDIJE I ZBOG ČEGA? Zašto su sada pravila drugačija?

U Zakonu o učeničkom i studentskom standardu piše da se republička stipendija dodeljuje bez obaveze vraćanja

Objavljeno: 09:26h

Dva ministarstva u ovom trenutku dodeljuju stipendije najboljim studentima - prosvete i nauke. Konkurs za jednu stipendiju je u oktobru, a za drugu u aprilu. U propozicijama piše, da student može da koristi samo jednu stipendiju.

Do sada su studenti koji su konkurisali u oktobru, mogli da konkurišu i za onu u aprilu ali se isplata prve obustavljala kad počne isplata druge. Ovoga puta, od studenata koji su dobili stipendiju na drugom konkursu traži se da vrate prvu stipendiju - u celosti.

Lazar je student četvrte godine na Fakultetu političkih nauka. Ostalo mu je još nekoliko ispita kako bi diplomirao. Zbog dobrih rezultata, od Ministarstva prosvete dobijao je stipendiju za nadarene studente koja se raspisuje u oktobru. U aprilu je konkurisao i za stipendiju koja se isplaćuje iz Fonda za mlade.

Student Lazar sa FPN-a kaže da je do sada bila praksa da ukoliko student prima republičku stipendiju ili stipendiju za nadarene studente koje dolaze iz republičkog budžeta, samo treba da se odrekne tih stipendija pre nego što krene da prima Dositeju, tu novu stipendiju koja se dobija na završnoj godini studija ili na master studijama.

1 / 3 Foto: Kurir/ Tamara Trajković

Navodi da nije bilo nikakve obaveze da se vraća već isplaćena stipendija koju je "neko zaslužilio, potrošio za život“.

U petak je Ministarstvo prosvete saopštilo da studenti koji već dobijaju jednu republičku stipendiju, a ostvarili su pravo i na konkursu za drugu, moraju da vrate ceo iznos stipendije koju su na rate dobijali od tog ministarstva. I do sada je važilo da studenti mogu biti korisnici samo jedne državne stipendije.

To piše i u ugovoru o stipendiji. Oni koji su dobili i novac iz Fonda za mlade, pri Ministarstvu nauke, uglavnom su se do sada odricali preostalih rata stipendije Ministarstva prosvete, a nisu morali da vraćaju ono što su već dobili.

Student sa ETF-a kaže da se konkurs za Dositeju raspisuje u aprilu, a rezultati su poznati u junu, do tada su većina rata republičke stipendije i stipendije za nadarene - isplaćene.

"Od jula i u narednim mesecima se primaju rate "Dositeje". Nikada do sada nije bilo potrebno da se vraćaju sve rate stipendija koje smo do sada primili“, navodi on.

Na pitanje zašto ne postoji jedinstvena baza podataka o studenatima koje država stipendira, odgovor nismo dobili.

Nezvanično, do sada je Fond za mlade koji dodeljuje "Dositeju", slao Ministarstvu prosvete imena studenata koji su na spisku za obe stipendije i niko ni u jednom trenutku nije dobijao obe stipendije istovremeno. Zbog toga je studentima nejasno zbog čega Ministarstvo prosvete sada traži da se stipendije vrate.

"Mi u prijavi za 'Dositeju' navodimo da li smo korisnici neke stipendije koju isplaćuje republički budžet, tako da mi nismo hteli ni mogli da prevarimo državu, taman posla, ali očigledno postoji rupa u komunikaciji između ministarstava, u dogovoru, čemu već, da li su su njihove prakse usklađene sa zakonom na koji se pozivaju", kaže student sa FPN-a.

"Kolege na fakultetu su čak i pitale, usmeno su zvale Ministarstvo nauke, u vezi sa Disitejom: Da li mi moramo da vraćamo i da li ćemo moći da primamo Dositeju ako smo bili korisnici republičke stipendije. Oni su nam rekli da ne moramo da vraćamo, samo moramo da raskinemo ugovor", kaže student sa ETF-a.

U Zakonu o učeničkom i studentskom standardu piše da se republička stipendija dodeljuje bez obaveze vraćanja. U uslovima konkursa za republičke stipendije stoji da se studentu obustavlja isplata stipendije ako u isto vreme prima stipendiju, kredit ili sličnu naknadu, takođe, iz budžeta, tvrde studenti.

Od 2018. do 2021. godine, oko 1.000 studenata je primalo republičku, a potom stipendiju Fonda za mlade, navodi se u izveštaju Državne revizorske institucije. Zašto su sada pravila drugačija?

Na to pitanje odgovor bi se mogao znati narednih dana posle sastanka sa nadležnima, kažu studenti. Zakon je isti, a stipendije su potrošene.

Bonus video:

02:24

Aleksandra je jedna od najboljih studentkinja medicine, a ne libi se da pomaže u štali

(Espreso / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.