PREDUZENIK IZ GADŽINOG HANA PLATIO MATURSKO VEČE ZA 39 ĐAKA: Nudi i STIPENDIJU 20.000 dinara samo da ISPUNE OVO!
Selo u Srbiji, Foto: Zorana Jevtić

svaka čast!

PREDUZENIK IZ GADŽINOG HANA PLATIO MATURSKO VEČE ZA 39 ĐAKA: Nudi i STIPENDIJU 20.000 dinara samo da ISPUNE OVO!

Potražnja je, kaže, za dobrim majstorima koji se kasnije čuvaju kao "malo vode na dlanu"

Objavljeno:

Niški privatnik Branislav Mihajlović izdvojio je sredstva da plati proslavu maturske večeri za 39 svršenih osnovaca iz opštine Gadžin Han, a svakome od njih ko bude upisao zanat u srednjoj školi, uz dogovor sa roditeljima obećava stipendiju od oko 20.000 dinara. Gadžin Han je udaljen od Niša nekih 17 kilometara.

Sada u tom mestu ima oko šest hiljada stanovnika, a priroda je fantastična. Ali narod se seli u Beograd, Niš, inostranstvo... Mihajlović je krenuo u borbu da to zaustavi.

Ovom čoveku humanitarne akcije su već prešle u tradiciju.

- Prvi dan nakon što sam završio fakultet ušao sam u proizvodnju. Otvorio sam fabriku za izradu komunalne opreme "Resor". Za 19 godina boravka u ovom zaplanjskom delu oko Gadžinog Hana sve je manje radnika. Od kada sam ja tu oko 800 svršenih maturanata je bilo, a sada se na prste mogu izbrojati oni koji su ostali ovde - priča Mihajlović za Kurir:

- A meni, mojoj firmi i celom ovom kraju su potrebni bravari, zavarivači, metalostrugari, autolakireri, električari... Ma to je čitav niz zanimanja koji nedostaje. Trebalo je od prošle godine, ali nekako je odlučeno da to bude od ove, da svako dete koje upiše srednju školu proizvodne delatnosti nagradim sa 20.000 dinara mesečno. Sigurno, potrebni su i inženjeri, pravnici i druga zanimanja, ali sada su nam neophodni pomenuti zanati.

Branislav Mihajlović
Branislav Mihajlovićfoto: PRIVATNA ARHIVA, Kurir

Potražnja je, kaže, za dobrim majstorima koji se kasnije čuvaju kao "malo vode na dlanu".

- Sada je glavna priča "neću da radim za minimalac". O čemu mi pričamo? Kakav minimalac. Pa zar da se nekome isplati da ide u inostranstvo, da ostavi porodicu kada ovde mogu ti zanati da donesu sasvim pristojnu zaradu! Moramo da naučimo decu da nije sramota biti dobar zanatlija, da je to u stvari vrlo cenjeno! U mojoj firmi su trenutno tri bračna para. I mislim da je tu budućnost. Zapošljavati bračne parove kako ne bi odlazili iz Gadžinog Hana i sa juga Srbije i mislim da će se situacija mnogo ispraviti za desetak godina.

S tugom u glasu kaže da su ga rezultati popisa stanovništa "udarili u glavu".

- Bio sam sa vladikom niškim i još nekim zvanicama da posetim selo koje ima samo 17 meštana. Ostao sam zatečen tom činjenicom. Zato sam odlučio da ulažem u kadrove ovde kako bi opstao ceo kraj pa i moj posao - objašnjava Mihajlović.

Dolaze na praksu

Dogovor sa Mašinskom školom u Nišu

Mihajlović navodi da postoji dogovor sa Mašinskom školom iz Niša da učenici dolaze u "Resor" na praksu.

- Posle pauze od 20 godina, pre dve godine je ova škola ponovo upisala jedno odeljenje sa devet učenika alatničara, ukupno njih 20. Među tom decom nema ni jednog deteta iz Niša, sva su iz okolnih mesta - kaže Mihajlović:

- Na nacionalnom nivou treba da se krene sa objašnjavanjem učenicima da nije sramota biti proizvodni radnik. Potrebno je ulagati u mlade i prestati sa orgnizovanjem sajmova gde se omladina regrutuje za rad u inostranstvo u Sloveniju, Nemačku i druge zemlje - ističe i dodaje da mnoga dece koja osete niški asfalt, više se ne vraćaju na selo.

On kaže da će naredne godine osmi razred u Gadžinom Hanu završiti 27 đaka i da je srećan kada bi iz ove i naredne generacije ostalo u varoši ili okolini barem petoro posle završetka srednje škole.

- Malo je poznato da je najbolji varilac na svetu na međunarodnom takmičenju žena. Pa kad mogu to ili da motaju kablove, što ne bi radile sa suprugom u manjim kooperantskim firmama u kojima odlično može da se zaradi?! - ističe Branislav:

- Mi proizvodimo autosmećare, kamione i razna druga vozila i toliku potrebu imamo za tim malim firmama da ne mogu da objasnim. Onda su tu na primer konditorski proizvodi gde bračni parovi mogu odlično da zarade na svojoj zemlji u svoj državi, a ne da idu trbuhom za kruhom u inostranstvo. Ako hoćemo da zaustavimo iseljavanje u inostranstvo, moramo da ulažemo u domaću proizvodnju.

(Espreso / Kurir / Marko Smiljković)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.