PUTARINE, TROŠKOVI, ARANŽMANI: Evo koliki su TROŠKOVI ako idete u Grčku i šta vas ČEKA kada tamo STIGNETE
More u Grčkoj, Foto: Printscreen/Youtube/Grcka Info

letovanje

PUTARINE, TROŠKOVI, ARANŽMANI: Evo koliki su TROŠKOVI ako idete u Grčku i šta vas ČEKA kada tamo STIGNETE

Najpopularnija mesta koja osećuju turisti iz Srbiji su na Halkidikiju, odnosno plaže na Kasandri ili Sitoniji

Objavljeno:

Letnja sezona je i kalendarski počela, pa je zato odmor u Grčkoj cilj mnogih. Građani Srbije biraju ovu zemlju zbog toga što im do "prve plaže" treba nešto više od 7 časova vožnje, a za gorivo oko 80 evra. Važna stavka su i putarine, a za to bi trebalo pripremiti 3.000 dinara u jednom pravcu, dok se u nekim delovima Grčke ni ne plaća.

Najpopularnija mesta koja osećuju turisti iz Srbiji su na Halkidikiju, odnosno plaže na Kasandri ili Sitoniji. Atos ili Sveta Gora je našim turistima posebno mesto zbog duhovnog i kulturnog bogatstva. Oni koji žele luđi provod i bogatiju turističku ponudu biraju "prvi prst", odnosno Kasandru i to Pefkohori, Polihrono, Kaliteu, Afitos, Sani i Paliluori. Iz Srbije se ovde stiže za 7 časova i 33 minuta jer je Kasandra od Beograda je udaljena 718 kilometara. Blizina Soluna dosta utiče na popularnost ovog područja.

Sitonija je poznata po lepim plažama i prvi je izbor onih koji vole prirodu i mirniji odmor u Grčkoj. Neos Marmaras, Nikiti i Kalamici su neka od popularnijih mesta ovde, ali se poslednjih godina Sarti izdvaja. Do njega se stiže za 8 časova i 20 minuta, ako putujete kolima.

Cena putarina kroz Srbiju i Severnu Makedoniju

Lefkada
foto: Profimedia

Ako želite u pomenuti Sarti ili Hanioti, na primer, a idete svojim automobilom preko Severne Makedonije, potrebno je da izdvojite 1.690 dinara za putarinu do Preševa. Iz Novog Sada cena putarine je 1960 dinara, a od Niša do makedonske granice je 700 dinara.

Kada pređete granicu na makedonskoj strani vas čeka 5 naplatnih rampi na kojima ćete ukupno platiti ok 8,5 evra, odnosno 1.003 dinara u jednom pravcu.

Cene putarina kroz Grčku do Soluna

Kada pređete u Grčku, čekaju vas dve naplatne rampe. Prva je odmah posle graničnog prelaza Evzoni, a druga neposredno pre Soluna. Od Soluna do Halkidikija nema nplate putarine.

Cena putarina u jednom pravcu za motorna vozila je 1.80 evra, odnosno 210 dinara. Kod obilaznice u Solunu u opštini Oreokastro je druga naplatna rampa. Tu je cena putarine za automobile 50 centi. Dakle, ukupno vam treba za oba pravca oko 424 dinara.

Cene putarina kroz Grčku do Paralije

Marija Tišma iz jedne turističke agencije za "Blic Biznis" kaže da je pored Halkidikija i Tasosa upravo Olimpska regija vrlo privlačna turistima, a putarina u ovoj oblasti je u proseku od 10 do 15 evra.

Paralija, Kolo
foto: Printscreen/Facebook/Grčka Info

Cene putarina kroz Bugarsku

Do grčkih plaža možete i preko Bugarske. Ako idete iz Beograda do Dimitrovgrada, putarina za putničke automobile iznosi 1.490 dinara, dok je od Novog Sada 1.760 dinara. Od Subotice je nešto više i iznosi 2.210 dinara u jednom pravcu. Oni koji idu iz Niša, platiće 500 dinara ovaj izdatak.

Kroz samu Bugarsku važi sistem vinjete koja košta osam evra za sedam dana, odnosno 16 evra za ceo mesec. Njih možete pazariti u blizini graničnog prelaza na kiosku sa jasno istaknutim natpisom ili na prvoj pumpi na koju ćete naići kada uđete u Bugarsku.

Vinjetu možete takođe kupiti i na pumpi u Srbiji neposredno pre graničnog prelaza. Za putovanje kolima preko Bugarske možete kupiti takođe i e-vinjetu (elektronsku vinjetu) online putem linka ili putem aplikacije za mobilni telefon BGTOLL.

Ako vinjetu kupujete na granici, važno je da znate da se plaćanje vrši u levima isključivo. Izuzetak su neke pumpe koje primaju evro, ali poželjno je da imate tačan iznos u metalnom novcu. Jedan lev je 60 dinara.

Detaljan cenovnik vinjeta kroz Bugarsku:

važenje tokom vikenda (od petka u 12:00 do nedelje u 23:59) - 10 leva (5 €)

za 7 dana - 15 leva (8 evra)

za 30 dana - 30 leva (16 evra)

za 3 meseca - 54 leva (28 evra)

za 12 meseci - 97 leva (50 evra)

Ove cene su podložne promenama, ali one obično nisu velike, a kazna za neplaćanje putarine kupovinom vinjete iznosi 50 evra

Cene apartmana na Halkidikiju

Cene letovanja u Grčkoj dosta variraju u zavisnosti od datuma kada idete, odnosno sezone. Na sajtu jedne turističke agencije se smeštaj u Haniotiju se kreće od 35 do 40 evra za noć, pa naviše. Luksuzni apartmanI koštaju preko 90 evra za noć.

- Apartmani na Sitoniji idu za 4 osobe od 80 evra do 120 evra u proseku, a nešto malo novije i luksuznije od 120 evra do 200 evra - kaže za "Blic biznis" Zoran Tišma, turistički vodič koji dobro poznaje kretanje cena apartmana u ovom delu Grčke.

Smeštaj u Haniotiju se kreće od 35 do 40 evra za noć

U nekim drugim delovima grčkog primorja deset dana u apartmanu u blizini mora se može naći za 200 do 220 evra. Pored turističkih agencija, jedna od opcija je i dogovor sa lokalnim vlasnicima apartmana na licu mesta, a oni izdaju za 30 do 40 evra po danu.

Paralija je jedno od najpoznatijih mesta u Grčkoj koje posećuju Srbi, a apartman za 2 osobe na period od deset dana se mogao iznajmiti po početnoj ceni od 145 evra, ali ima i skupljih aranžmana od 319 evra pa naviše.

(Espreso/Blic Biznis)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.