ŠTA JE PLAVI DIZEL KOJI ĆE BITI UVEDEN ZA NAŠE POLJOPRIVREDNIKE? Insistirali su na toj meri
Poljoprivrednici, Foto: RINA

VAŽNO!

ŠTA JE PLAVI DIZEL KOJI ĆE BITI UVEDEN ZA NAŠE POLJOPRIVREDNIKE? Insistirali su na toj meri

Prema dogovoru poljoprivrednici će dobiti veće subvencije za 9.000 dinara

Objavljeno:

Poljoprivrednicima su uvedena nova davanja, a poslednja se tiču uvećanja za osnovni podsticaj za biljnu proizvodnju, odnosno subvencija po hektaru, premija za mleko, kao i podsticaja za kvalitetne priplodne mlečne krave sa 30.000 dinara na 40.000 dinara po grlu.

Kako je rekla ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković, biće uveden i takozvani plavi dizel.

On se, podsetimo, odnosi na olakšice u visini akcize na 100 litara dizel goriva po hektaru za sve upisane površine u Registru poljoprivrednih gazdinstava.

1 / 4 Foto: Printscreen/Youtube/AgroTV Srbija

Naši poljoprivrednici insisistirali su na tome da i oni budu, ili korisnici plavog dizela ili da dobiju povrat novca za upotrebljeno dizel gorivo u vrednosti akciza.

Prema dogovoru poljoprivrednici će dobiti veće subvencije za 9.000 dinara (6000 dinara dizel gorivo + 3000 dinara direktno). Tako će im država ukupno isplaćivati 18.000 dinara za najviše 20 hektara po domaćinstvu.

Neke ranije procene govore da 96.000.000 litara dizel goriva troše poljoprivrednici za obradu 1,6 milionahektara, a učešće dizel goriva u troškovima proizvodnje se kreće od 12-16 posto (izuzetak je šećerna repa).

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.