KONAČNO PADAJU CENE KIRIJA U BEOGRADU: Stručnjaci kažu da možemo da ODAHNEMO, ali jedna stvar je ZABRINJAVAJUĆA
Izdavanje stanova, Foto: Profimedia

MIŠLJENJE STRUČNJAKA

KONAČNO PADAJU CENE KIRIJA U BEOGRADU: Stručnjaci kažu da možemo da ODAHNEMO, ali jedna stvar je ZABRINJAVAJUĆA

Cene stanova se neće vratiti na one od pre marta prošle godine

Objavljeno: 08:38h

Tokom prošle godine u Srbiji su cene izdavanja stanova dostizale nerealne iznose nakon nekoliko talasa dolaska ruskih državljana u našu zemlju. U toku najvećeg pika cena bilo je moguće da se izda stan od 80 kvadrata na Altini u Beogradu za čak 1.500 evra.

Stručnjaci tvrde da ovo više neće biti moguće budući da su cene već počele da padaju.Stanovi od 50 kvadrata sad mogu da se nađu po mesečnoj ceni od 300 do 500 evra. Uroš Jovanović iz agencije za nekretnine navodi da cene kirija padaju već mesec dana i napominje da uzrok tome nije smanjena tražnja već to što je iznos bio "prenaduvan".

"Korekcija tržišta nadole je već počela. Ranije smo imali situaciju da se stan od 80 kvadrata na Altini izda za 1.500 evra, to je bilo tad i nikad više. Još jedan primer je taj da su stanovi u centru od 30 kvadrata bili izdavani za 1.000 evra, sada se izdaju za, recimo, 600. Ovo, međutim, ne znači da su kirije pale za 40 odsto, jer zavisi od slučaja do slučaja. Ipak, rekao bih da su cene u odnosu na onaj pik u oktobru kada je bio veliki priliv Rusa pale za enkih 15 do 20 odsto“, objašnjava Jovanović.

Stan, Beograd
foto: Filip Plavčić

Prema mišljenju sagovornika, cene stanova se neće vratiti na one od pre marta prošle godine. Međutim, kako tvrdi, skupe stanove više neće ni Rusi, jer su i oni sad upoznati sa stanjem na tržištu i traže jeftinije nekretnine. Dodaje i da se sve više njih sad javljaju kao kupci a ne zakupci.

Jovanović navodi da se u narednom periodu, pored pada cena kirija, može očekivati i blagi pad cena u kupoprodaji stanova, za oko 10 odsto. Agentica za nekretnine Katarina Lazarević takođe navodi da su cene već sada niže, a da je ponuda stanova dobra.

"Nije se sasvim vratilo na neki pređašnji nivo, ali stanovi za najam jesu pojeftinili. Periferija se skoro potpuno vratila u normalu jer niko nije lud da daje ogroman novac za stan na periferiji", navodi Lazarević. Prema njenim rečima, sada je prosečna cena stanova površine od 30 do 50 kvadrata, koji su i najtraženiji, od 300 do 500 evra.

Novac, Evri
foto: Profimedia

Stručnjak za nekretnine Nikola Đogatović za Nova.rs ipak navodi da je nemoguće sada davati neke precizne prognoze i da treba sačekati šta će se dešavati u narednih nekoliko meseci, budući da je ranije, po pravilu, tržište izdavanja stanova pik doživljavalo u aprilu, maju, junu.

"Još jedan problem je to što se kod nas poskupljenje dešava brzo, a pojeftinjenje i ne baš. Videćemo šta će se dešavati", dodao je on, zaključivši da dobra nekretnina uvek nađe zakupca.

(Espreso/Nova.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.