U NEKIM DELOVIMA SRBIJE ZGRADE NIČU KAO PEČURKE, U DRUGIMA SVE STOJI: Ovde je kvadrat 500 evra, a nema NOVOGRADNJE
Zgrada / ilustracija, Foto: Profimedia

sva lica srbije

U NEKIM DELOVIMA SRBIJE ZGRADE NIČU KAO PEČURKE, U DRUGIMA SVE STOJI: Ovde je kvadrat 500 evra, a nema NOVOGRADNJE

Porast referentnih kamatnih stopa se direktno odrazio na smanjeni broj podignutih kredita

Objavljeno:

Ako neki biznis u Srbiji istinski "cveta", onda su to nekretnine. I taj procvat ne prestaje, već tri godine unazad. Krenuli su postepeno skokovi cena, da bi stvari danas izgledale ovako...

Naime, prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, u 2022. najskuplja garaža u Srbiji prodata je za 58.400 evra (Beograd na vodi), najskuplji stan za 2,47 miliona evra, a najskuplja vila - locirana na Dedinju - za čak 5,1 milion evra.

Ukupna vrednost nekretnina koje su lani prodate dostigla je vrednost od 7,5 milijardi evra, što je za 22 odsto više u odnosu na 2021. Potpisano je više od 140.000 kupoprodajnih ugovora, piše u godišnjem izveštaju RGZ-a.

Ovi podaci dovoljno govore da u svetu nekretnina definitivno nema krize.

Ali, ono što je zanimljivo, jeste da pored porasta obima uloženih sredstava u nepokretnosti, i blagog porasta broja kupoprodajnih ugovora, imamo evidentan pad broja ugovora plaćenih iz kredita.

Cene nekretnina
Cene nekretninafoto: Profimedia

Jednostavno, porast referentnih kamatnih stopa se direktno odrazio na smanjeni broj podignutih kredita.

Iz indeksa RGZ dobijamo i podatak da su cene stanova u četvrtom kvartalu 2022. porasle za 13,7 odsto na nivou Republike Srbije u odnosu na isti kvartal 2021, i to je ukupni procenat i za starogradnju i za novogradnju.

Pri tome, Beograd ubedljivo "vodi" po vrtoglavim cenama, budući da je prosečna cena kvadrata porasla od 14 do 16 odsto, u zavisnosti od toga da li je reč o starogradnji ili novogradnji. Aktuelni podaci govore da je prosečna cena za m2, u prestonici, oko 1.800 evra (starogradnja), odnosno 2.340 evra (novogradnja).

Nasuprot tome, u Boru je kvadrat 500 evra, a novogradnje nije ni bilo u proteklom periodu. Kikinda, Zaječar i Prokuplje imaju najniže cene kvadrata.

(Espreso / Telegraf Biznis)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.