KINESKI JUAN SVE PRIVLAČNIJI MEĐUNARODNIM INVESTITORIMA: Zašto se povećalo u poverenje KINESKO FINANSIJSKO TRŽIŠTE?
Foto: Printscreen/Youtube/DW Fokus

kineska valuta

KINESKI JUAN SVE PRIVLAČNIJI MEĐUNARODNIM INVESTITORIMA: Zašto se povećalo u poverenje KINESKO FINANSIJSKO TRŽIŠTE?

RMB čini samo 2,79 odsto globalnih deviznih rezervi, a udeo stranih investitora na kineskom tržištu akcija i obveznica je na relativno niskom nivou od 3 do 5 odsto

Objavljeno:

Sredstva denominirana u juanu (RMB) postala su snažan magnet za međunarodne investitore usled dobrih dugoročnih izgleda i stalnih napora Kine da otvori svoje finansijsko tržište.

Više od 60 procenata ispitanih inostranih finansijskih institucija povećaće svoje posedovanje imovine denominirane u RMB-ju, navodi se u nedavnom dokumentu Bank of China, u kome se poziva na anketu koja je prošle godine obuhvatila preko 3.400 preduzeća i institucija širom sveta.

Od 2018. do 2021. ukupno neto povećanje udela u domaćim akcijama i obveznicama od strane globalnih investitora premašilo je 700 milijardi američkih dolara, uz godišnju stopu rasta od 34 odsto, pokazali su podaci Državne uprave za devize.

Berza
foto: EPA / DAVID CHANG

Kao drugo najveće svetsko tržište obveznica, kinesko tržište obveznica videlo je 1.035 inostranih institucionalnih investitora koji su držali ukupno 3,9 biliona juana u obveznicama do kraja aprila, što je porast od 225 odsto u odnosu na kraj 2017, pokazuju podaci Centralne banke, preenosi Bankar.me.

1 / 2 Foto: Printscreen/Youtube/DW Fokus

RMB čini samo 2,79 odsto globalnih deviznih rezervi, a udeo stranih investitora na kineskom tržištu akcija i obveznica je na relativno niskom nivou od 3 do 5 odsto.

Svetska zajednica je nastavila da pokazuje priznanje i poverenje kineskom finansijskom tržištu, pošto je Međunarodni monetarni fond u maju podigao vrednost RMB-ja u korpi valuta specijalnih prava vučenja sa 10,92 odsto na 12,28 odsto.

( Espreso / Blic )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.