POSAO U FIJATU ZADRŽAĆE 1.550 RADNIKA: Međutim veliki broj radnika čeka sudbina TEHNOLOŠKOG VIŠKA
Foto: RTS Printscreen

doneta odluka

POSAO U FIJATU ZADRŽAĆE 1.550 RADNIKA: Međutim veliki broj radnika čeka sudbina TEHNOLOŠKOG VIŠKA

Navela je da će oni od 18 do 24 meseca provesti na radu u Stelantisovim fabrikama u Slovačkoj

Objavljeno:

Premijerka Ana Brnabić izjavila je u Kragujevcu da će 1.550 zaposlenih u Fijatovoj fabrici automobila zadržati posao, dok će 500 biti tehnološki višak.

"Tih 500 ljudi, uključujući sve ranjive kategorije, što znači trudnice, majke s decom, invalide i porodice u procesu vantelesne oplodnje, bezbedno je i od 1. jula će dobijati platu 100 odsto, jer su do sada dobijali 65 odsto, zato što nije bilo značajne proizvodnje", rekla je Brnabić na konferenciji za novinare nakon sastanka sa sindikatima i predstavnicima Stelantis grupe čiji je deo fabrika Fijat Srbija.

Ana Brnabić
Ana Brnabićfoto: Kurir Tv

Dodala je da u drugu kategoriju od otprilike 1.000 ljudi spadaju oni koji su potrebni za proizvodnju elektrničnog vozila koje će Stelantis praviti u Kragujevcu.

Navela je da će oni od 18 do 24 meseca provesti na radu u Stelantisovim fabrikama u Slovačkoj, Poljskoj, Italiji i Nemačkoj, nakon čega im je garantovan povratak na posao u Kragujevcu.

Dodala je da će oni moći od sutra do kraja juna da se prijavljuju da li su zaintetresovani da rade u inotranstvu, prenose agencije

Brnabić je u petak razgovarala sa predstavnicima sindikata i radnika Fijata, a na sastanku je došlo do pomaka, jer će svi koji odu u inostranstvo da rade u drugim Fijatovim fabrikama imati garantovan posao na budućoj liniji za proizvodnju električnog modela u Kragujevcu.

Tada je najavljeno da će premijerka nastavi razgovore sa Stelantisom o visini otpremnina, kao i da će doći u Kragujevac.

Dan pre razgovora sa premijerkom, deo radnika Fijata se okupio ispred fabrike u Kragujevcu, nezadovoljni dinamikom rešavanja njihovog statusa, ali su posle sastanka sa Brnabić rekli da će do daljeg odložiti proteste.

Premijerka je ranije izjavila da je u " Fijatu" oko 500 radnika višak, ali će se Vlada Srbije boriti da oni dobiju što bolje otpremnine i da će im pomoći da pronađu novi posao. Ona je objasnila da će od ukupno 2.016 radnika, koje trenutno zapošljava kompanija "Stelantis", za proizvodnju elektičnih automobila koja će početi 2024. biti potrebno 1.550.

( Espreso / Telegraf )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.