KAO DA SU POLUDELI, DNEVNO PAZAR BUDE 3 MILIONA! Radnica pumpe u Nišu za Espreso: "Donose buriće, PADAMO OD POSLA!"
Ilustracija, Foto: Profimedia, Printscreen

HAOS NA PUMPAMA

KAO DA SU POLUDELI, DNEVNO PAZAR BUDE 3 MILIONA! Radnica pumpe u Nišu za Espreso: "Donose buriće, PADAMO OD POSLA!"

Radnica na pumpi u Nišu koja je želela da ostane anonimna otkrila je za Espreso da vlada apsolutna panika kod vozača već danima, a da to i njima stvara dodatni pritisak...

Objavljeno:

Zbog rata u Ukrajini panika vlada u čitavom svetu.

Ni Srbi ne zaostaju, pa su pohrlili u prodavnice kako bi obezbedili enormne količine brašna, ulja i ostalih osnovnih životnih namirnica.

Ista je situacija i na benzinskim pumpama. Svedoci smo da se danima pravila gužva na pumpama, a dugački redovi povremeno pravili su i zastoj saobraćaja. Radnike pumpi ova situacija podseća na početak pandemije. Jedno je sigurno, a to je da će vlasnici pumpi dobro profitirati.

Tada se povodom ove situacije oglasila i Naftna industrija Srbije koja je saopštila da je snabdevenost lanca benzinskih stanica redovna i da Rafinerija nafte Pančevo radi u normalnom režimu rada i na tržište isporučuje sve neophodne naftne derivate bez ikakvog zastoja.

Nove maksimalno dozvoljene cene goriva od 187.70 din za dizel i 176.30 din za benzin važiće do ovog petka (18. mart), kada će biti određene nove cene – ali te cene će važiti samo do sledećeg petka.

Tako će do 11. aprila svakog petka biti određivane nove maksimalne cene. Nakon toga će biti doneta odluka o daljim koracima, pišu polovniautomobili.

Te nove cene određuje država u skladu sa rastom cene sirove nafte na svetskom tržištu, a u formulu po kojoj se cene obračunavaju ulazi prosečna veleprodajna cena uvećana za maloprodajnu maržu od 6 dinara plus PDV. Smanjene su akcize za 20%.

Cena dizela za registrovane poljoprivrednike ipak ostaje 179 dinara, mada su ograničeni na to da smeju da toče gorivo isključivo u rezervoare.

Nikome nije dozvoljeno točenje goriva u kanistere da bi se sprečilo stvaranje zaliha zbog straha od nestašice i drastičnog poskupljenja.

1 / 8 Foto: Printscreen/RTS

Dakle, prethodno ograničenje maksimalne cene goriva trajalo je mesec dana, a sada će se maksimalna cena određivati jednom nedeljno.

Koliko su do sada koštali benzin i dizel?

Najviše dozvoljene cene do sada su bile:

- dizel (evro dizel): 179 din - benzin (evro premijum BMB 95): 171 din

A plin i metan?

Ni plin (tečni naftni gas - TNG), ni metan (komprimovani naftni gas - KPG) nisu obuhvaćeni ovim ograničenjem maksimalnih cena, tako da njihove cene i dalje uređuje slobodno tržište.

Na sreću, cena plina nije skočila kod nas kao u mnogim drugim zemljama, bar za sada, tako da plin za automobile nije dramatično poskupeo.

Situacija na pumpama u Nišu prethodnih dana

Radnica na pumpi u Nišu koja je želela da ostane anonimna otkrila je za Espreso da vlada apsolutna panika kod vozača trajala danima, a da to i njima stvara dodatni pritisak.

Vladao je totalni haos, ljudi kao da su poludeli. Dovoze kanistere, balone, buriće, šta stignu. Padamo od posla, dnevno je pazar bio oko 3 miliona, što je za našu pumpu odlično.

Navodi i to da ima i onih koji inače uzimaju veću količinu, a sada im je onemogućeno jer je stigla zabrana da gorivo točimo van rezervoara.

Ova situacija definitivno najviše utiče na poljoprivrednike, žao mi je njih. To su naše stalne mušterije, počinje im sezona, a mi ne smemo da im damo veću količinu goriva, pa se snalaze i idu od pumpe do pumpe. Iskreno se nadam da će se ova situacija malo smiriti jer ne vidim svrhu ovakvog ponašanja, zaključila je naša sagovornica čije je ime poznato redakciji.

Podsetimo, Vlada Republike Srbije usvojila je na sednici Uredbu o ograničenju cena naftnih derivata koja se odnosi na naftne derivate Evro dizel i Evro premijum BMB 95, a koja će važiti do 11. aprila. Odluka je donata u cilju sprečavanja većih poremećaja i očuvanja životnog standarda stanovništva, s obzirom na to da se u prethodnom periodu beleži rast cena naftnih derivata.

Uredbom se utvrđuje maksimalna maloprodajna cena i obavezuju privredni subjekti koji obavljaju delatnost trgovine motornim i drugim gorivima na stanicama za snabdevanje prevoznih sredstava, a koji su do donošenja uredbe vršili isporučivali derivate, da nastave sa isporukom isključivo utakanjem u pogonske rezervoare prevoznih sredstava.

Takođe, predviđeni su i uslovi i način prodaje naftnih derivata registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima.

Članovi vlade doneli su odluku o privremenom smanjenju akciza za 20 odsto od sadašnjeg iznosa na derivate nafte – olovni benzin, bezolovni benzin i gasna ulja.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.