Zašto je sviranje Lili Marlen sramota za sve fašističke žrtve u Srbiji i zbog čega je Toma Zdravković popio batine zbog nje? (VIDEO)
Foto: Dragan Kadić, Profimedia

šta zaista znamo o lili?

Zašto je sviranje Lili Marlen sramota za sve fašističke žrtve u Srbiji i zbog čega je Toma Zdravković popio batine zbog nje? (VIDEO)

Oficir koji je upravljao Radio Beogradom iz Beča je poneo nekoliko ploča s muzikom, a među njima je bila "Lili Marlen". S Radio Beograda u okupiranoj prestonici Jugoslavije u etar je puštana uvek u isto vreme – u 21:55
Objavljeno: 23:07h

Pesmu su preveli i Amerikanci, Rusi, Francuzi, dok su je Britanci na ratištu u Africi čak proglasili svojom pesmom – „Eighth Army Song“.

U kultnom ostvarenju Branka Baletića "Balkan ekspres", Toma Zdravković je u ulozi pevača ovu pesmu odbio da zapeva nemačkim oficirima, pa su ga zato odveli u podrum i brutalno pretukli u ovom filmu.

Istoričarka Branka Prpa tvrdi da se ovaj čovek pobunio s razlogom.

- "Lili Marlen" jeste pesma koju su pevali vojnici nemačkog Vermahta. To jeste pesma koja je zapravo simbolizovala nemačku okupacionu vlast. To jesu simboli nacizma, to jesu simboli njihovog trijumfalizma u zemljama koje su okupirali i u kojima su vladali - kaže Prpa.

S njom se slaže i istoričar Čedomir Antić, koji podseća na njeno značenje u beogradu.

- To je istorijska pesma, ali ako je neko svira i uživa uz nju, a pritom je Nemac u restoranu usred Beograda, koji je imao ogromne žrtve i gde je još živa ta rasprava. Ona je jedan od simbola Trećeg rajha, koji je u Srbiji izazvao velika stradanja i bio bi red da se pokaže malo više razumevanja - objašnjava istoričar Čedomir Antić.

(I. M.)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.