SRPSKI GRAD OKIĆEN VEŠTAČKIM PENISIMA: Da li je i vas uznemirila ova vest? (FOTO)
Foto: Facebook printscreen

Novinarske patke

SRPSKI GRAD OKIĆEN VEŠTAČKIM PENISIMA: Da li je i vas uznemirila ova vest? (FOTO)

Podsećamo vas na neke objavljene vesti u medijima koje su u prvi mah izazvale šok i nevericu u javnosti, da bi nakon razotkrivanja donele olakšanje mnogima od nas, jer su se pokazale kao potpuno netačne
Objavljeno: 10:17h
foto: Printscreen, Direct Matin

Takođe, vest na koju su naseli i mnogi svetski mediji je ona koja je 2013. godine objavio srpski satirični portal "Njuz net" o tome kako je prvi savet Stros-Kana vicepremijeru Srbije Aleksandru Vučiću da “hitno zaposli više žena u Vladi Srbije, kao znak podrške rodnoj ravnopravnosti”.

Vest je naravno lažna, ali to nisu znali novinari i urednici pojedinih sajtova sa frankofonog područja kao što su belgijski DH.be, švajcarski 20minutes.ch i francuski directmatin.fr, koji su je shvatili ozbiljno.

Da je vest lažna shvatili su samo Francuzi koji su i objavili ispravku.

foto: Profimedia

Godinu dana pre toga, vest da je grčka policija uhapsila izvesnog Sretena Vidića iz Bijeljine na granici s Makedonijom, nakon što je kod njega pronašla kamen težak oko tri kilograma ukraden s Akropolja, koji mu je bio potreban za kiseljenje kupusa, brzinom munje preneta je na skoro svim informativnim portalima.

Međutim, nakon kratke zabune, saznalo se da je reč o novinarskoj “patki”, odnosno lažnoj, šaljivoj vesti, koju je plasirao sajt Balkan tajms, sličan već čuvenom Njuz.netu.

Uz neverovatne navode o krađi kamena zbog kiseljenja kupusa, ističe se da je za ovo krivično delo u Grčkoj predviđena kazna zatvora od tri do pet godina. Navodi se da su grčki mediji preneli da je Vidić tokom obilaska Akropolja ukrao kamen, a zatim pokušao da ga donese u BiH, u putnoj torbi koju je sakrio ispod sedišta.

Uhapšeni Vidić policiji je navodno rekao da nije znao za strogu zabranu uzimanja kamenja i priznao da mu se kamen dopao jer ima idealan oblik za pritiskanje kiselog kupusa.

Prema grčkom zakonu, čitav prostor Akropolja smatra se istorijskim nasleđem, a za odnošenje kamenja sa njega predviđena je kazna zatvora od tri do pet godina, navodi se u šaljivoj vesti Balkan tajmsa.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.