PLAKALA SAM DANIMA, NISAM VIDELA BUDUĆNOST! Kako mi je beogradski ginekolog umalo upropastio život!
Foto: Ilustracija/Stock

traume doveka

PLAKALA SAM DANIMA, NISAM VIDELA BUDUĆNOST! Kako mi je beogradski ginekolog umalo upropastio život!

Drugi lekar, drugo mišljenje možda vam mogu spasiti živu glavu, na ovaj ili na onaj način! Tako je bilo sa mnom
Objavljeno: 15:49h

Počinje običan pregled, uzimanje briseva. Bola nema, a suze su stale. Prelazim na drugi krevet da bi mi uradila ultrazvuk.

- Devojčice draga - govori mi nežno kao da sam njeno dete - sve što ti je rekla - NIJE TAČNO. Nemaš dve materice. Imaš jednu, savršeno zdravu! Ti si zdrava devojka koja može da ima porodicu već odmah - kaže ona, a kamen sa srca mi pada. Sve suze prolivene zbog tuđe isfrustriranosti i nestručnosti su bile uzalud - hvala Bogu!

Nakon pregleda je utvrdila da sam imala upalu desnog jajnika, koji me je žigao nedeljama. Za lečenje istog sam dobila kutiju antibiotika koji će upalu smiriti...

foto: Stock

Tada sam rekla sebi da nikad više neću kročiti na ginekologiju mog Doma zdravlja. Isto tako sam sebi istog časa rekla da će se moje lečenje odvijati samo na privatnoj klinici, kod ginekologa koji je pre svega psiholog, a potom i dobar lekar. Nisam snob. Zaista, nisam. Ipak, iskreno, pre bih jela hleba i masti nego da mi jedan ginekolog ponovo za dlaku upropasti život. Tri hiljade dinara, koliko je jedan pregled - meni vredi više od svake prolivene suze i svake vrste bola i traume.

Priznajem da sam se nakon tog prvog pregleda u domu zdravlja, a pre pregleda u privatnoj klinici više puta u sebi rekla: Neću više ni da idem kod lekara, ko zna šta će mi sledeći put reći...Motam film, a u glavu mi dolaze baš to što mi se tih dana motalo po glavi.

Jedna žena je mogla da mi upropasti život. Tek tako. Njene tri rečenice bile su dovoljne.

Da nisam otišla dalje, ostala bih u suzama, depresiji i uverenju da sam osakaćena kao žena.

Prestala bih da idem na redovne ginekološke preglede. Tada bi svaka cista ili tumor imali mogućnost da me ubiju, onako kako ubijaju hiljade žena godišnje, hiljade onih koje ne idu na redovne ginekološke preglede.

foto: Ilustracija/Stock

Zašto sam svoju traumu i intimu podelila sa vama?

Nije mi bio cilj da ženama pošaljem poruku da ne treba da idu kod lekara. Niti da kažem da moraju kod privatnika. Redovni ginekološki pregledi trebalo bi da budu obavezni.

Ono što svaka žena mora da zna jeste da ne sme da dozvoli da, uprkos rečima, grubosti, arogantnosti i nestručnosti lekara, nikad ne sme da odustane od sebe kao od žene. Opcije postoje. Drugi lekar, drugo mišljenje možda vam mogu spasiti živu glavu, na ovaj ili na onaj način! (Suzana Trajković)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.