Ispovest Marka, obolelog od HIV virusa: Zubar me je izbacio iz ordinacije kad je čuo da sam zaražen! (FOTO)
Foto: Privatna arhiva

ne predaje se!

Ispovest Marka, obolelog od HIV virusa: Zubar me je izbacio iz ordinacije kad je čuo da sam zaražen! (FOTO)

- U mom mestu sam mogao biti dobar drug, brat, sin. Nikako nisam mogao biti gej - objašnjava ovaj hrabri dečko
Objavljeno: 09:07h

- U Beogradu sam počeo studirati. Bilo je lako naći partnere za seks, ali jako teško za nešto više od toga. Želeo sam imati nekoga kraj sebe, voleti i biti voljen. Međutim, čini mi se da je ta lakoća da pronađete partnera i mogućnost da skoro svaki dan imate drugog, duboko uticala da se i moj gej život, kao i većine sveo na pronalaženje zadovoljstva, izlaske, menjanje partnera. Testirao sam se redovno, a kod analnog kondoma po pravilu koristio kondom.

Jednog dana sam tako dobio poruku da odem i da se testiram na sifilis, jer je dečko sa kojim sam bio "zakačio". Pogledao sam na internetu i video da sifilis može proći neopaženo, da potom osoba može godinama imati, a ne ispoljiti nikakve simptome. Otišao sam da se testiram, a tamo su mi rutinski uradili i test na HIV. Oba testa su bila pozitivna. Bio sam zatečen. Kasnije sam shvatio da sifilis povećava mogućnost dobijanja HIV infekcije. Da oni idu u paru. Osećao sam se strašno! Pomislio sam da je ceo moj život neka kazna za ispaštanje nekih grehova u prošlom životu.

foto: STOCK THINSTOCK

Nisam tražio da budem gej, želeo sam dečka, a ne seks seks seks, koristio sam kondom, trudio sam se... ali ipak, desilo se. Pokušao sam da okrenem broj telefona, sa kojeg sam dobio poruku da se testiram na sifilis, ali telefon je bio isključen. Ni danas neću znati od koga sam dobio infekciju i da li je i ta osoba svesna svog HIV statusa.

Roditeljima nisam mogao reći, jer bih onda morao odgovoriti i na druga pitanja. Bio sam usamljen i depresivan. Dobro je što sam tada upoznao dečka na koji me je uputila doktorka koja mi je radila test. On je dugo godina pozitivan. Govorili smo dugo o svemu.

U stvari, više je on odgovarao na moja beskrajna pitanja. Bilo je utešno to što se sa terapijom danas život produžava gotovo kao kod zdravih ljudi. Ipak i danas mi je teško kada moram da ustajem, čekam na Klinici recepte, dajem krv... ali dobro, navikavam se polako. Stalno slušam kampanje koje prenose poruku da se sa HIV-om danas živi. Ja kažem da, ali bolje se živi bez njega - priča Marko u svojoj ispovesti za Espreso.co.rs.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.