MARIJA LUKIĆ, NEKADAŠNJA ŽRTVA MILUTINA JELIČIĆA JUTKE, OSNOVALA FONDACIJU: Cilj je borba protiv nasilja nad ženama
Marija Lukić, Foto: Filip Plavčić, Printscreen/Youtube

VAŽNO

MARIJA LUKIĆ, NEKADAŠNJA ŽRTVA MILUTINA JELIČIĆA JUTKE, OSNOVALA FONDACIJU: Cilj je borba protiv nasilja nad ženama

Projekat "Ne srami se, odbrani se", podržalo je Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju

Objavljeno:

Nekadašnja žrtva nedozvoljenih polnih radnji koje je činio Milutina Jeličić Jutka, Marija Lukić, osnovala je Fondacuju čiji je cilja stvaranje okvira za sistemsko poboljšanje u borbi protiv nasilja nad ženama kroz prevenciju nasilja nad ženama i osnaživanje žena putem informisanosti i edukacije o rodno zasnovanom nasilju. Naziv projekta je „Ne srami se, odbrani se“, a sprovodi se u okviru globalne kampanje 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama.

- Iz želje da pomognem, nakon sopstvenog iskustva, svesna svih manjkavosti trenutne situacije, osnovala sam Fondaciju, kao mehanizam za pomoć devojkama i ženama, koje prolaze kroz probleme izazvane rodno zasnovanim nasiljem. Projekat „Ne srami se, odbrani se“ ima inovativan pristup, jer kroz šest primera različitih vidova nasilja nad ženama, koji su predstavljeni u formi animacije, snažno sugeriše kako da nasilje prepoznamo i komunicira sa mlađom publikom, što nam je takođe jedan od prioriteta u edukaciji - izjavila je Marija Lukić, direktorka Fondacije.

- U okviru projekta „Ne srami se, odbrani se“, kreativni tim domaćih animatora pripremio je šest tematskih kratkih animacija koje se bave razotkrivanjem najčešćih društvenih pojava iza kojih se krije neki vid nasilja nam devojčicama i ženama. Teme koje animacije obrađuju su uvredljivi komentari prema ženama u medijima i na društvenim mrežama, zatim partnersko nasilje, nasilje u porodici i školi.

1 / 4 Foto: Printscreen Instagram

Projekat "Ne srami se, odbrani se", podržalo je Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju. Država bi trebalo da bude partner žrtvama nasilja i da pomogne zaustavljanju sociopatogene pojave nasilja nad ženama koje negativno utiče i na porodicu i na demografski rast. Cilj projekta je pomoć žrtvama da identifikuju različite tipove nasilja i pomoć žrtvama da preduzmu korake kojima će reagovati na nasilje.

O Fondaciji Marija Lukić

Fondacija Marija Lukić osnovana je sa ciljem rada na prevenciji svih tipova nasilja, zaštite i pravne i psihološke pomoći ženama žrtvama nasilja, unapređenja ženskih prava u oblastima smanjenja nasilja nad ženama, reproduktivnog zdravlja žena i promociji i zaštiti zdravlja žena. Misija Fondacije je da podrži razvoj ženskih prava u pravnom sistemu Srbije, da pruži podršku ženama žrtvama nasilja, da se bavi prevencijom svih tipova nasilja, a posebno prevencijom seksualnog nasilja i ukaže na društvene probleme sa kojima se žene u Srbiji suočavaju, a koji imaju rodnu dimenziju.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.