OVAJ SVEMIRSKI BROD NALAZI SE U SRCU SRBIJE: Pročitajte pravu istinu o PRVONEKU! (FOTO)
Foto: Youtube printscreen / Predrag Popović

korisno!

OVAJ SVEMIRSKI BROD NALAZI SE U SRCU SRBIJE: Pročitajte pravu istinu o PRVONEKU! (FOTO)

Najznačajniji projekat u 60 godina dugoj istoriji "Vodovoda" iz Vranja je izgradnja akumulacije Prvonek, koja je gradu omogućila snabdevanje najkvalitetnijom pijaćom vodom u zemlji, saglasno je aktuelno rukovodstvo preduzeća..
Objavljeno:

Jedan od tih projekata je i izgradnja paralelnog cevovoda od brane Prvonek do Fabrike za prečišćavanje vode. I tu smo najveći deo projekta realizovali. Za dva meseca smo uradili 2,5 kilometra cevovoda, od planiranih 3,4 kilometra - naveo je Goran Đorđević. Božidar Đorđević, zamenik direktora „Vodovoda“, sa dugogodišnjim stažom u ovoj firmi, kaže da se ovde vreme računa od momenta puštanja u rad akumilacije Prvonek, na period pre i posle tog događaja.

- Period od 60 godina, podelio bih na dva dela, od osnivanja do 2005. godine, kada smo imali stari sistem vodosnabdevanja, i godine posle toga, kada se počelo sa probnim punjenjem akumulacije Prvonek. Pre 2005. godine bile su prisutne velike nestašice vode, pogotovu, kada je grad počeo da se brže razvija od samog „Vodovoda“. Količina vode je bila limitirana brojem bunara, a kvalitet vode loš, praćen i zabranama vode za piće. Kasnije, uz nesebičnu pomoć republike, izgradnjom brane i svih pratećih objekata, mogu slobodno da kažem da Vranje pije najkvalitetniju vodu u Srbiji - navodi Božidar Đorđević. On ukazuje da od momenta puštanja u rad akumulacije Prvonek, u stručnoj javnosti postoje mišljenja da voda koju Vranjanci piju ima kvalitet flaširanih voda u prodaji.

- Mi je na neki način “kvarimo” time što po zakonu moramo da dodajemo hlor u nju. Mogu slobodno da kažem našim građanima da piju zaista kvalitetnu vodu.

foto: Stock

Mnogo truda je uloženo svih ovih godina, da bi danas imali jedan ovakav sistem vodosnabdevanja - kaže Božidar Đorđević. Izgradnja akumulaciej Prvonek, bila je jedna od retkih “stvari” koja je ujedinjavala vlast i opoziciju svih ovih decenija izgradnje.

Nekadašnji gradonačelnik Vranja Miroljub Stojčić, za čijeg mandata je i zvanično kroz slavine potekla prvonečka voda, podseća da je nekadašnje rukovodstvo grada osamdesetih godina prošlog veka imalo viziju da Vranje u jednom trenutku može da ostane bez vode, i krenulo da rešava taj problem. - Gradnja brane je počela pred sam raspad Jugoslavije. Njenu izgradnju pratila je inflacija, sankcije, nemaština, društveno - političke promene kroz koje je zemlja prolazila, ali je ipak završena. Više puta sam isticao da je Vranje imalo tu sreću da je osamdesetih godina imalo rukovodstvo, koje je imalo viziju o novom načinu snabdevanja vodom. Oni su tada krenuli u realizaciju tog projekta, uradili su studiju, idejni projekat i glavni projekat. Prve radove je otpočele makdonska firma “Mavrovo”, a sa raspadom zemlje, posao je preuzela beogradska “Hidrotehnika”.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.