DANAS SUNČANO, A VEĆ U NEDELJU SLEDI PREOKRET! Stiže nam prava TMURNA JESEN
Kiša, ilustracija, Foto: Aleksandra Čolić

spremite se

DANAS SUNČANO, A VEĆ U NEDELJU SLEDI PREOKRET! Stiže nam prava TMURNA JESEN

Tokom jutra u nizijama, po kotlinama i dolinama reka niska oblačnost ili magla koja će ponegde smanjivati vidlјivost i na manje od 200 m, najavio je RHMZ

Objavljeno:

Prvog dana vikenda sačekala nas je gusta magla, kao i slab mraz, zbog čega je vidljivost smanjena i na manje od 200 metara, obaveštava Republički hidrometeoriloški zavod.

Kako je navedeno na sajtu RHMZ-a, zbog pojave temperaturne inverzije, na visokim planinama će biti toplije nego u kotlinama.

- Tokom jutra u nizijama, po kotlinama i dolinama reka niska oblačnost ili magla koja će ponegde smanjivati vidlјivost i na manje od 200 metara. Usled pojave temperaturne inverzije, na visokim planinama će biti toplije u odnosu na kotline i nizije - navedeno je.

Slično i prognozira meteorolog Đorđe Đurić, koji na svom Fejsbuk profilu najavio da će subotnje jutro biti hladno, ali da se tokom dana očekuje porast temperature.

- I za vikend jutro hladno, u većini predela magla i slab mraz. U subotu tokom dana sunčano i toplije, uz tempetrature od 11 do 17, u Beogradu do 15 stepeni Celzijusa. U nedelju oblačno i za nekoliko stepeni svežije, a na jugozapadu ponegde i sa slabom kišom - napisao je meteorolog.

Kiša
foto: Stefan Stojanović

Početak radne sedmice biće sličan, s tim što se očekuje pojava jakih, olujnih vetrova.

- Od ponedeljka do srede Srbija će se nalaziti između veoma snažnog anticiklona sa istoka Evrope i nižeg vazdušnog pritiska sa jugozapada i sa Mediterana, pa će usled veoma izraženog gradijenta vazdušnog pritiska biti i veoma vetrovito, uz umeren do jak jugoistočni vetar, u košavskom području sa olujnim udarima, na jugu Banata i preko 100 km/h. U ponedeljak oblačno, a u utorak i u sredu biće sunčano, dok će tmurno i maglovito vreme biti u Timočkoj i Negotinskoj Krajini. Maksimalna temperatura biće od 7 do 13, u Beogradu oko 10 stepeni, a na istoku Srbije hladnije.

Kiša
foto: Stefan Stojanović

Krajem naredne sedmice, stabilizacija vremena.

- U četvrtak se očekuje promena sinoptičke situacije. Preko severa Evrope premeštaće se ciklon, a u sklopu njega i hladni front, koji će Srbiji doneti naoblačenje, ponegde sa slabom kišom. Doći će do manjeg pada temperature, a košava će prestati i jugoistočni vetar biće u skretanju na severozapadni. Potom sledi jačanje i uticaj veoma snažnog anticiklona sa Atlantika, pa se očekuje stabilizacija vremena, tako da snega u nižim predelima nema na vidiku, a i pred nama je period uglavnom suvog vremena, a u danima sa padavinama biće ih u malim količinama. Dakle, u narednom periodu nad našim područjem zbog uticaja visokog vazdušnog pritiska biće uglavnom stabilno i suvo, uz prosečne temperature vazduha za sredinu novembra. Uticaj anticikona i visokog vazdušnog pritiska neće dozvoljavati da oblačni i padavinski sistemi sa obilnim padavinama prodru sa Mediterana. Prema trenutnim prognozama, snega u nižim predelima i dalje nema na vidiku - naveo je Đurić.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.