VRHOVNI KASACIONI SUD: Analiziran tekst Akta o promeni Ustava
Sud, Foto: Profimedia

saopšteno

VRHOVNI KASACIONI SUD: Analiziran tekst Akta o promeni Ustava

Vrhovni kasacioni sud (VKS) ističe da su sudije nakon rasprave zaključile da su u tekstu akta o promeni Ustava otklonjeni "nomotehnički nedostaci" koji su postojali u Prvom radnom tekstu amandmana Ministarstva pravde na Ustav, koji je razmatran 2018. godine.

Objavljeno:

Vrhovni kasacioni sud saopštio je danas da je na Opštoj sednici održanoj 20. i 28. septembra analizirao tekst Akta o promeni Ustava i Nacrta ustavnog zakona za sprovođenje amandmana na Ustav koje je utvrdio skupštinski Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo, kao i da je usvojio predloge i sugestije za koje očekuje da budu "brižljivo razmotreni".

Vrhovni kasacioni sud (VKS) ističe da su sudije nakon rasprave zaključile da su u tekstu akta o promeni Ustava otklonjeni "nomotehnički nedostaci" koji su postojali u Prvom radnom tekstu amandmana Ministarstva pravde na Ustav, koji je razmatran 2018. godine.

Napominju i da su prihvaćene sugestije i predlozi VKS, među kojima i to da se briše odredba o sudskoj praksi kao osnovu presuđenja, odredba prema kojoj za sudiju može biti izabrano samo lice koje je okončalo posebnu obuku u instituciji za obuku u pravosuđu osnovanoj zakonom, da se tekst dopuni odredbom sada važećeg člana 149. stav 2. Ustava, prema kojoj je svaki uticaj na sudiju u vršenju sudijske funkcije zabranjen, kao i sugestije koje se odnose na izbor i sastav Visokog saveta sudstva.

Kada jer reč o novim predlozima i sugestijama, sudije Vrhovnog kasacionog suda smatraju da u daljem toku postupka izmena Ustava treba još jednom razmotriti pravnu zasnovanost nekih rešenja u amandmanima, pa predlažu da stav 3. prvog Amandmana glasi "Odnos zakonodavne i izvršne grane vlasti zasniva se na međusobnom proveravanju i ravnoteži".

Predlaže se da tekst trećeg Amandmana bude da takav da se omogući da Narodna skupština bira Vrhovnog javnog tužioca, članove Visokog saveta sudstva i članove Visokog saveta tužilaca nadpolovičnom većinom glasova svih narodnih poslanika, odnosno sa najmanje 126 glasova.

Predlažu i da u tekst amandmana uđe da je "raspravljanje pred sudom javno, a javnost se može isključiti kada je ograničenje prava na javnu raspravu dopušteno Ustavom, u skladu sa zakonom".

Kada je reč o Visokom savetu sudstva, predlažu da ga čini 11 članova: predsednik Vrhovnog suda, pet sudija koje biraju sudije i pet istaknutih pravnika koje bira Narodna skupština, uz sugestiju da jedan član Saveta treba da bude sudija Vrhovnog suda.

Sudije Vrhovnog kasacionog suda su zaključile i da još jednom treba pažljivo razmotriti koja pravna sredstva se mogu izjaviti protiv odluka Visokog saveta sudstva.

"Sudije Vrhovnog kasacionog suda očekuju da će njihove primedbe i predlozi izloženi u ovom tekstu biti brižljivo razmotreni i uvaženi od strane nadležnih organa, kao što je učinjeno sa primedbama i predlozima iz analize Prvog radnog tekst amandmana Ministarstva pravde na Ustav Republike Srbije", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video:

01:35

ESPRESO VIDEO: Aco Pejovic

(Espreso/FoNet)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.