CERAK IMA SVOJ RIM I BOSNU: Izgleda kao miran BG kraj, a ima ludački zabavna mesta! (FOTO) (VIDEO)
Foto: Petar Lazović

ESPRESO IN THE HOOD

CERAK IMA SVOJ RIM I BOSNU: Izgleda kao miran BG kraj, a ima ludački zabavna mesta! (FOTO) (VIDEO)

Cerak je u suštini vojno naselje. Izdvajamo se to je sigurno. Priroda i zelena prostranstva nalaze se duž celog kraja. Na svakom ćošku možete sresti klince ili porodice. Mirno je, ali ima i blejača
Objavljeno:

- Cerak je u suštini vojno naselje. Izdvajamo se to je sigurno. Priroda i zelena prostranstva nalaze se duž celog kraja. Na svakom ćošku možete sresti klince ili porodice. Mirno je. Ima i blejača, ne manjkamo, ali zna se po kojim "štekovima" se šunjamo - objašnjava Andrija kroz smeh.

foto: Petar Lazović

Cerak je specifičan po još jednoj stvari. U vreme izgradnje, kada su sve ulice u Beogradu dobijale nazive po narodnim herojima ili istaknutim ličnostima, bračni par Marušić, uspeo je u svojoj zamisli da Cerak postane najautentičniji kraj Beograda. Naime, ovde ne možete naći nijednu ulicu čije ima ne predstavlja neko drvo. Cerova, Jablanička, Lipe, Crvenih hrastova...

foto: Petar Lazović

Takođe, svaka ulica sadži i dvored zasađenih stabala drveta čije ime nosi. Za Cerak Vinograde karakteristične su stambene zgrade od fasadne cigle između kojih se nalaze zelene površine i parkovi.

foto: Petar Lazović

- Svaka terasa, park, ulica... Sve je pažljivo isplanirano i izgrađeno.

Zbog arhitektonsko-urbanističkih vrednosti naselje je pod zaštitom u Generalnom urbanističkom planu grada, što znači da se njegov izgled ne sme menjati. I verujte, svim stanovnicima Ceraka je drago zbog toga. Ovde nema gužve, autobusa, gareža. Priroda je sve što nas okružuje. Naravno, prati nas i loš glas iz nekih starijih vremena. Ima Cerak svoje kultne zanimljivosti. Ali, specifičnost je na levelu 10. Kad dođe leto, kraj je pun mladih koji se šunjaju po uličicama, ali opet nikada ne možete zateći gužvu.

foto: Petar Lazović

Za one koji prvi put dolaze, Cerak je lavirint. Zbog svog specifičnog izgleda svim "novajlijama" stvara muke. Nema osobe koja je došla prvi put, a da nije rekla da se oseća kao da se vrti u krug. Mada, čim zablejite par puta "šumama" Ceraka, osećate se kao domaći - objašnjava on.

Šetali smo Dorćolom u pratnji super faca: Ovo treba da znate o najšmekerskijem delu Beograda! (FOTO) (VIDEO)

Kraj je poznat po Radovcima. Za ovo naselje oduvek se govorilo da je naselje Forsa. Znamenita terasica, ispisana grafitima Radovaca, poznata je i jer je tu nastao čuveni Nukleo. Ipak, ima i Delija i Grobara, ali u

manjem broju.

foto: Petar Lazović

Kraj je oduvek bio u ratu sa Vidikovcem i Žarkovom. Rivalstvo je uvek postojalo, a često se pravila oštra razlika između toga šta je Cerak, a šta Žarkovo.

foto: Petar Lazović
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.