USRED SREMA - PUTINOV HRAM: Ruska crkva niče na brdu kraj Banstola!
Foto: Reuters / Sputnik

Vladimiru u čast

USRED SREMA - PUTINOV HRAM: Ruska crkva niče na brdu kraj Banstola!

Umesto crkve brvnare, cija je gradnja planirana na brdu iznad Banstola nadomak Inđije, a koju je narod nazvao Putinovom zbog pomoci iz Rusije, bice sazidana mnogo veća crkva u ruskom stilu
Objavljeno:

- Nakon Oktobarske revolucije u Rusiji jedan broj uglednih Rusa došao je u Sremske Karlovce. Tu je bilo sedište ruske zagranične crkve, a oni su dosta pomogli našem narodu - dodaje Simonović.

Simonović veruje da ce Putinov hram pomoći ovom nerazvijenom području.

- To bi moglo da pomogne u razvoju mesta i da crkva postane centar Banstola koji je dugo bio zanemaren. Putin je svetski brend i ne vidim zašto ne bi imao nešto i kod nas.

foto: Reuters

- To na kraju može biti neka vrsta poklona njemu - dodaje Simonović.

Sav novac za gradnju ovakvog objekta još nije sakupljen, ali se u Banstolu i Eparhiji sremskoj nadaju dobrom odzivu ktitora upravo zato što je već proglašena za hram ruskog predsednika.

U eparhiji je za ovaj list potvrđeno da je u toku izrada arhitektonskog rešenja crkve, te da će biti veoma slična onoj u Sofiji.

Prema Simonovićevim rečima, temelj bi mogao da bude iskopan već ovog meseca, dok u eparhiji kažu da će se to desiti najkasnije na proleće.

Ideja o gradnji crkve prvi put se pojavila u leto 2015, kada je dogovoreno da se izgradi takozvana crkva optužnica. Nakon toga je dogovoreno da se izgradi veća i lepša brvnara, ali nije bilo dovoljno donatora.

(Espreso.co.rs / Alo)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.