Danas je svetski dan beskućnika! Evo šta možete da uradite za njih svakog dana! (FOTO) (VIDEO)
Foto: Filip Plavčić

budimo humani!

Danas je svetski dan beskućnika! Evo šta možete da uradite za njih svakog dana! (FOTO) (VIDEO)

Beskućništvo je jedan od najesktremnijih oblika siromaštva i socijalne isključenosti. U našoj zemlji, njih je i previše...
Objavljeno:

Iz iskustava organizacija za pomoć beskućnicima može se zaključiti da stereotip po kojem se bez krova nad glavom uglavnom može naći muškarac srednjih godina koji ima problem sa alkoholom više ne važi, jer među beskućnicima danas ima dosta žena, mladih, pa i celih porodica.

Sve češće viđamo starije žene koje jedva stoje na nogama, a prose na Zelenjaku ili u Knez Mihajlovoj. Pored njih tu su i beskućnici sa otvorenim ranama koji skupljaju pare za hranu, piće, ali i hemioterapiju.

foto: Petar Lazović

Iako ne možete da im ponudite smeštaj, ima stvari koje možete da učinite za njih. Kupite im nešto u pekari ili prodavnici, uputite ih u koje prihvatilište mogu da odu, pozovite Hitnu pomoć ukoliko im nije dobro ili se smrzavaju. Dajte im novac ukoliko ste u mogućnosti ili vašu garderobu za toplo vreme jer ide zima.

Najveća tragedija u celoj priči je što među beskućnicima ima sve više dece, za sada oko 2.000 njih živi na beogradskim ulicama. Međutim tačan broj se ne zna, pa su ovo samo grube procene.

U okviru Strategije Evropa 2020, Evropska Unija je postavila cilj da 20 miliona ljudi širom kontinenta izbavi iz siromaštva i stanja socijalne isključenosti do 2020. godine, navodi Evropska mreža protiv siromaštva.

(Espreso.co.rs)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.